Своя схема приложили полицаите кандидат-печалбари

Задържаният заместник-началник на 3 РУП в София е бил шеф на сектора за джебчийски кражби

Своя схема приложили полицаите кандидат-печалбари | StandartNews.com

Сложна схема приложили двамата полицаи, които бяха арестувани вчера, защото присвоили печеливш фиш от тотото от нищо неподозираща и преди това ограбена жена. Схемата описа пред Нова телевизия главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той разкри, че задържаният заместник-началник на 3 РУП в София е бил шеф на сектора за джебчийски кражби и е бил повишен. Другият задържан пък е бил началник на група в този отдел.

„Случката се разиграва по следния начин. Жената подава жалба, че е жертва на джебчийска кражба. Освен документи й е откраднат и печеливш фиш от тотото. Тя подава заявление в районното, че е станала обект на кражба и колегите започват да работят. След това се случва и тази неприятна история. За подробности около деянието можем само да гадаем. Има следствено дело и аз не мога да коментирам действията по разследването. Вариантите не са много, но трябва да сме сигурни, за да мога да потвърдя. От събраните доказателства безспорно е доказано, че нашият служител се е опитал да вземе печалбата”, коментира Ивайло Иванов.

„Красимир Любомиров е стар служител на системата с достатъчно опит. За да повишим доверието на обществото трябва да се справяме и с такива случаи. Въпросният Владимиров е бил началник на сектора за джебчийски кражби, а другият участник е бил началник на група в този отдел”, допълни Иванов.

„Чисто статистически имаме чувствително намаление на случаите на обири. За 2018 г. имаме около 2000 обира, за 2019 година - с 200 – 300 по-малко. Обикновено януари-февруари или септември- октомври имаме завишения на този вид престъпления, не мога да кажа каква е причината. До 31 януари имаме 2 въоръжени грабежа. Задържан за сега имаме само за обира на банката от софийския булевард „Борис III”, заяви Иванов.

Главният секретар на МВР обясни и какъв е задържаният за обира:

„Предишни грабежи няма зад гърба си. Той е криминално проявен. Мотивът, най-вероятно, е че той е дължал пари. Категорично няма връзка между отделни грабежи. По другия грабеж на банка в столицата колегите също работят усилено”.

„Колкото и да са подготвени служителите, каквито и да са охранители, като влезе въоръжен човек, психиката на всеки е различна и реагира по различен начин. Първото, което предложих аз, е на територията на страната, в по-големите градове да има по-засилено полицейско присъствие”, разкри Иванов.

Той коментира и темата за битовата престъпност:

„В никакъв случай не трябва да се стига до въоръжаване на хората, въпреки че домът е неприкосновен. След като е станал този случай, колегите са реагирали бързо и извършителят е задържан. Предстои да му се повдигнат обвинения. Увеличение на случаите на битова престъпност няма. Тази тема е приоритетна за нас и полагаме всички усилия. Днес на територията на няколко областни дирекции текат операции срещу битовата престъпност. Полицейското присъствие не е важно само през нощта, а постоянно. Няма как обаче във всяко населено място да има постоянно полицейско присъствие. Важното е хората да подават сигнали и да виждат в нас приятел, а не враг. Нашата задача е да повишим доверието към МВР", каза Иванов.

"Повечето от задържаните лица от последните акции са с повдигнати обвинения и постоянни мерки за задържане под стража. Враца и Монтана  са районите, които се открояват с битовата престъпност. В момента тече операция във Враца", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай