Смразяващата история на руската "елитна" мафия

От къде е възникнал той

Смразяващата история на руската "елитна" мафия | StandartNews.com

Този клан има славата на елит сред руския престъпен свят. Членовете му сами се наричат "Крадци в рамките на закона". Занимават се с трафик на наркотици и оръжие, рекет и всевъзможни измами, показва разследване на германските обществено-правни медии NDR и WDR. Бивш член на криминалната организация е дал обширни показания, за да се отърве от по-тежка присъда, пише АРД.

Смята се, че престъпният клан е възникнал още в затворническите лагери на Сталин. Членовете му са основно руснаци или граждани на някоя от бившите съветски републики. Тяхна отличителна черта са особените татуировки – звезди върху коленете или църковни кули на гърба, като всяка татуирана кула символизира постановена присъда.

Всеки член на бандата е длъжен да спазва строг кодекс на честта – включително никога да не отрича принадлежността си към клана, както и да не създава семейство – за да не е обвързан, ако бъде прибран зад решетките. Преди всичко обаче членовете на престъпната организация се задължават никога да не сътрудничат на полицията или на съдебната система.

Алексей Г. от Росток обаче е нарушил тъкмо това правило. Според разследването на германските медии 39-годишният руснак е дал показания пред прокурори в провинция Мекленбург-Предна Померания и в момента е ключов свидетел в производства срещу други наркотрафиканти от Северна Германия.

"Крадците“ представляват един вид паралелно общество със свой собствен социокултурен и криминално-идеологически облик, със свои правила и вътрешна система от санкции", се посочва в записка на Криминалната служба в провинция Мекленбург-Предна Померания, научаваме още от публикацията.

През април 2022 г. Алексей Г. е арестуван в Росток по подозрение за участие в трафик на наркотици. Органите са действали след сигнал от информатор. Алексей не е непознат на полицията – имал е дълго досие с предишни присъди за нанасяне на тежки телесни повреди, за изнудване и за притежание или търговия с наркотици, пише DW

Сред като е задържан отново – този път с неопровержими уличаващи го доказателства – Алексей Г. бил принуден да проговори и да съдейства на властите. От проведените разпити са събрани улики срещу други членове на престъпния клан по различни дела за наркотици.

Според Г. наркотиците са стигали до Северна Германия от Берлин, но са били доставяни от Испания и Нидерландия, пренасяни от куриери в специално подготвени за целта автомобили. След това дрогата е била разпределяна към град Росток и към други места и е била съхранявана в изкопани ями или в мазета, чиито собственици са получавали пари за това, пише АРД.

Документите, които разследващите журналисти от NDR и WDR са успели да разгледат, говорят красноречиво за това, че престъпниците действат с брутално насилие. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай