Скандал спря делото за Хитрино

Става въпрос за вещи лица

Скандал спря делото за Хитрино | StandartNews.com

Варненският апелативен съд отложи за 22 февруари разглеждането на делото за влаковата катастрофа в Хитрино по която бяха осъдени главният машинист 64-годишният Димитър Михнев и помощникът му 45-годишният Радослав Петков. Те управлявали влака по време на инцидента, при който загинаха 7 души.

Съдебният състав прецени, че е нужно събирането на писмени доказателства, след като поверениците на частните обвинители изразиха съмнения за пристрастност на част от вещите лица, извършили по-голяма част от експертизите пред първоинстанционния Шуменски окръжен съд.

Адвокатите на подсъдимите поискаха назначаване на допълнителни съдебно-технически експертизи, които да бъдат извършени от вещи лица, извън територията на Република България. Те изразиха мнение за обвързаност на четирима от експертите.

Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че не вижда основания за оспорване на компетентността на вещите лица. Държавното обвинение е на мнение, че повдигнатите от защитата въпроси вече са намерили отговор в извършените досега експертизи.

От Апелативния съд припомниха, че всички страни обжалваха присъдата на Окръжен съд – Шумен. Пред въззивния съд застанаха главният машинист 64-годишният Димитър Михнев и помощникът му 45-годишният Радослав Петков. Те управлявали влака по време на инцидента, при който загинаха 7 души.

Димитър беше осъден на 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от право да упражнява професията си, а Радослав бе лишен от свобода за 10 години и от право да бъде локомотивен машинист за 12 години

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай