Шах! Швейцарска банка пазила БГ мафиоти

Самата държава обвинява Credit Suisse

Шах! Швейцарска банка пазила БГ мафиоти | StandartNews.com

Главният прокурор на Швейцария е повдигнал обвинение срещу местната банка Credit Suisse за това, че не е направила достатъчно, за да спре пране на пари, свързано с трафик на наркотици от българска престъпна организация.

В схемата участва и борец, който някога е пренасял милиони банкноти с кола до Швейцария, предаде "Асошиейтед прес".

Швейцарската прокуратура отбеляза как топ спортисти в България, след падането на комунизма, "се насочиха към други източници на доходи и многобройни борци получиха подходи от мафиотски кланове". Един такъв борец, който не е идентифициран, имал за цел да печели пари от трафик на кокаин и пране на генерираните от него пари, използвайки мулета за пренасяне на тонове кокаин от Южна Америка до Европа по въздух и море.

Приходите от продажбата на наркотици, често в банкноти с малък номинал, са влизали в швейцарски банкови сметки от 2004 до поне 2007 г. и са били използвани за закупуване на недвижими имоти в България и по-специално в Швейцария.

На следващата година прокуратурата започна разследване на бореца и неговия работодател, а по-късно "изпълнителен директор на Credit Suisse, който отговаряше за бизнеса на престъпната организация".

"Основното нарушение на бореца е извършено през февруари 2006 г., когато той е транспортирал еквивалента на над 4 милиона швейцарски франка в банкноти с малък номинал, скрити в колата му, от Барселона до Швейцария".

Бивш изпълнителен директор на Credit Suisse, отговарящ за бизнес отношенията с престъпната организация, извършва сделки за ринга, "въпреки че има сериозни индикации, че средствата са от престъпен произход".

"Credit Suisse беше наясно с тези недостатъци най-малко от 2004 г. Фактът, че банката го остави да продължи до 2008 г. или дори след това, възпрепятства или осуетява разкриването на пране на пари, извършвано от престъпната организация с помощта на изпълнителен директор на банката ", заявиха от прокуратурата.

В изявление Credit Suisse отбелязва "с учудване" стъпката за повдигане на обвинение срещу банката "в рамките на разследване, което вече е продължило повече от 12 години".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай