Разбиха схема за източване на социални фондове

Злоупотребите са за над 10 млн. лева

Разбиха схема за източване на социални фондове | StandartNews.com

Схема за източване на социалните фондове за безработица разкриха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Безработни българи пътуват до Западна Европа, намират работа там, сключват договори за добри заплати, но дни след пристигането се връщат в България и се регистрират в бюрата по труда. Така помощите, които получават, са доста високи. Организациите на АИКБ в Гоце Делчев са изчислили, че злоупотребите са за над 10 млн. лева, предаде БНТ.

Всяка пролет стотици работници от района на Гоце Делчев се качват на автобуси и заминават за Западна Европа. Местни фирми ги наемат, но само дни по-късно, те се връщат у нас, за да се регистрират като безработни в Бюрото по труда. Така цяла година получават по 1800 лева на месец, за да си стоят вкъщи.

Най-популярна напоследък е "френската безработица", но схемата работи от години, разказва Бертрам Ролман, управител на най-голямото предприятие в Югозападна България.

"Беше почнала от 2014 – 2015 година т. нар. "английска безработица", при която много хора от региона са отишли в Англия за два–три дни. Само от нашата фирма. Обикновено в месеците април, май, юни сме губили над 100 – 150 хора. Обучени хора, квалифицирани", казва Бертрам Ролман, председател на Сдружение на предприемачите – Гоце Делчев.

През миналата година повече от 2700 души в Гоце Делчев са получавали такова високо обезщетение след кратка заетост в чужбина. И много от тях дори са отказвали да се срещат с работодатели.

"Те считат, че това е тяхно право, което никой не може да им отнема. Категорично отказват да бъдат насочвани към подходящи свободни работни места и изобщо да има бъде предлагана каквато и да е работа, а с регистрацията си всъщност в Бюрото по труда безработното лице придобива както права, така и задължения", коментира Екатерина Герчева, директор на Бюрото по труда в Гоце Делчев.

Тази схема стимулира хората да си стоят у дома и да работят в сивия сектор, източвайки социалните фондове, посочват работодателите.

"Тази схема води към ерозия на трудови навици и тежки щети за бъдещето на трудовия пазар в България", каза Бертрам Ролман.

Трудовите посредници имат право да прекратяват предсрочно борсата на хора, които отказват подходяща за квалификацията им работа. И от началото на годината 58 души в Гоце Делчев са с прекратена регистрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай