Разбиха нелегален цех за цигари

Ощетил държавата с 2 млн. лева

Разбиха нелегален цех за цигари | StandartNews.com

София. Нелегален цех за производство на цигари беше открит в селскостопански двор на километър от град Левски, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е проведена от ГД "Борба с организираната престъпност", под ръководството на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

Цветанов обясни, че от около месец и половина са наблюдавали цеха, като целта е била да се види кога влиза тютюнът и с какво се изкарва готовата продукция. В последните 10 дни е имало още по-стриктно наблюдение.

Преди стопанският двор се е използвал за отглеждане на животни. Негов собственик е бизнесмен от Левски, който е един от най-богатите хора в Плевенска област, каза министър Цветанов. По думите на министъра, бизнесменът е заявил при разпита, че е отдал помещението под наем на непознат, за което получавал 100 лева месечно.

В хода на операцията е установено, че нелегалният цех се захранва чрез електрически кабел от електропреносната мрежа. На електромера било монтирано устройство, с което била манипулирана консумацията на ток.

Цехът бил оборудван от едната страна с изолация, а от другата - с рециклирани машини, използвани за обработка на тютюневи изделия.

В него са открити машини, затварящи пълния цикъл на производството на цигари. Открити са кашони с Марлборо и Кир.

Установеното количество е 400 666 къса цигари, а нанесените щети на бюджета са в размер на 2 милиона лева.

Предстои анализ на мощностите на машините, но по първоначална информация, на ден са произвеждани по 80 мастербокса. Поточната линия била организирана така, че да работят от 8 до 12 човека.

Предстоят експертизи, както и проверка на доставките на готовите цигари, за да се установи дали са пласирани на българския пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай