Прокуратурата иска 12 г затвор за Йоан Матеев

Съдът ще обяви решението в петък

Прокуратурата иска 12 г затвор за Йоан Матеев | StandartNews.com

Прокуратурата поиска днес максимална присъда от 12 години затвор за Йоан Матеев за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина. Родителите на убитото момче поиска 400 хиляди лева обезщетение.

Освен, че отрече да е извършил престъплението, Матев заяви, че не е правил нищо, с което да затрудни разследването. Не помни какво е правил в деня на убийството, 2 юни 2015-а, нито помни кога и как е разбрал за случилото се. Помни, обаче, че в училището му имало слух, че той е извършил убийството, който слух отричал пред съучениците си.

Матев казва още, че по-малкият му брат Марсел бил дал показания срещу него под натиск от страна на разследващите.

Йоан Матев даде обяснения след като чу всички показания на свидетели и доказателства, които са събрани по делото. Обясненията му бях кратки и предварително написани. Прочете, че не е извършил убийството на Георги Игнатов. Не помни къде е бил на 2 юни 2015-а, но предполага, че сутринта и следобед е бил на тренировки, защото такова било ежедневието му.

През есента на същата година се бил отказал от тениса и по тази причина бил наедрял, а не за да промени умишлено външния си вид и така да се укрие. В своята пледоария, защитата на подсъдимия изтъкна, че по никакъв начин не е доказано, че на записа от камерата се вижда Матев и авторството на престъплението не е доказано.

"Доказателства липсват, защото ги няма. Няма нито едно годно доказателство, че е той", каза адвокатът на Йоан Матев Ина Лулчева.

Съучениците му казват, че прилича на него. Други към 300 души казват, че прилича за човека от записа множество други лица - какъв въпрос им е задаван?

"Дали това лице, което виждат на записа е Йоан Матев", каза Ина Лулчева.

Освен това, ножът, с който се твърди, че е извършено убийството бил намерен много по-късно и не било доказано, че това е оръжието на престъплението. Прокуратурата обаче твърди, че експертизата на ножа доказва друго.

"Това е оръжието, с което е извършено убийството. И върху него е намерен косъм на пострадалия Игнатов", каза прокурорът в СГП Драгомир Янчев.

Според прокуратурата показанията на редица свидетели, както и записът от камерата, която е при Българското национално радио са поредица от косвени доказателства, които в своята цялост доказват, че Матев е убил Георги Игнатов.

Освен това в периода, когато е извършено убийството, телефонът на подсъдимия е ползвал мобилна клетка в района и Матев е водил разговори, включително и минути след престъплението.

"Аз лично съм убедена, че по делото има огромен брой косвени доказателства, които изграждат една стройна и непрекъсната верига и водят до един-единствен възможен избор, че именно подсъдимият Матев е извършил престъплението, в което е обвинен", каза адвокатът на родителите на Георги Игнатов Станислава Каракушева.

Прокуратурата поиска максималното наказание от 12 години затвор и подкрепи искът на родителите на Георги Игнатов за 400 хиляди лева обезщетение.

12 години затвор е максималното наказание, защото към момента на убийството Матев е бил на 17 години и 8 месеца, т.е. не е бил пълнолетен.

В петък Матев ще има право на последна дума пред съда. След това ще се разбере и решението на съдебния състав, председателстван от съдия Руси Алексиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай