Подозират тероризъм, не пиянство кацналия самолет

Престъпникът е задържан за 72 часа

Подозират тероризъм, не пиянство кацналия самолет | StandartNews.com

След аварийно кацане на летище София пътникът е задържан. Уведомено е посолството на Индия. Повдигнато му е обвинение, случаят се разследва от Националното следствие и Софийската градска прокуратура.

"Вчера вечерта е получено съобщение относно индийски гражданин, който е застрашил живота на полета от Париж за Делхи", каза Илияна Кирилова от Градска прокуратура.

"Повдигнато му е обвинение, задържан е за 72 часа. Делото като текст е подсъдно на НСС", допълни тя. Осигурен му е служебен защитник, както и преводач. Уведомено е и индийското посолство в София.

"Не става въпрос за пиянски инцидент по първоначални данни", уточни прокурор Кирилова.

От НСС заявиха, че индийският пътник още от началото на полета се е държал агресивно, а агресията му ескалирала с нападение над стюард и блъскане по вратата на кабината, като направил и опит да я отвори.

"Започнали са проблемите още от началото на полета. Мъжът знае какво е направил. Задължително ще има съдебно медицинска експертиза. Разговорите, които сме водили с него показват, че знае какво е извършил. Много трудно говори. Няма разумно обяснение на действията си", поясниха властите.

"Около 16:10 е получен сигнал за извънредно кацане на полет по направление Гана-Париж- Делхи. Самолетът е кацнал около 17ч. Уточни комисар Христо Чешмеджиев от граничен контрол.

"Предстои издаването на европейска заповед за арестуване. Над нашето въздушно пространство е завършило действието, така че е наша е отговорността.

Все още се изясняват мотивите за поведението на буйстващия пътник, който принуди самолет на "Еър Франс" да кацне извънредно на Летище София, съобщи завеждащият първо отделение на Национална следствена служба Ивайло Ангелов на извънреден брифинг на столичната аерогара.

Не мога нито да потвърдя за терористичен акт, нито да отрека. Още е рано", заяви още той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай