Петима изпрали почти един милион евро

Организаторът на престъпната схема изтърпява присъда във Варненския затвор

Петима изпрали почти един милион евро | StandartNews.com

Петима души са задържани за пране на пари – 900 000 евро. Акцията е на служители от „Икономическа полиция“ и отдел „Разследване“ във Варна, съобщават от МВР.

Организаторът на престъпната схема изтърпява присъда във Варненския затвор. Средствата са от измама, извършена в Швейцария. Парите са преведени по банкова сметка на българско търговско дружество, т.н. „бушон“.

Претърсени са 10 адреса във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш. Разследващите са установили система от последвали преводи към сметки на български граждани, търговски дружества у нас и в чужбина. Средствата се били теглени в брой от подставени лица, които са ги предавали на по-високо ниво в схемата, а след това - на организатора.

При претърсванията са намерени рутери от засечените IP адреси, компютри, таблет, мобилни телефони, СИМ карти, множество флаш - памети и други устройства за съхранение на данни.

Иззети са също банкови карти на български и чуждестранни банки, фалшиви печати на две търговски банки и печати на засечените търговски дружества, както и банкови документи. Открит е и незаконно притежаван пистолет.

Задържаните са в ареста за 24 часа. Те са известни на полицията за кражби и грабежи. Организаторът на схемата е издирван с червена бюлетина на Интерпол във връзка с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“. Мъжът е с богато криминално досие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай