Осъдиха производителя на отровната ракия в Якоруда

Освен че ще лежи в затвора 5 години, той трябва да заплати обезщетение

Осъдиха производителя на отровната ракия в Якоруда | StandartNews.com

5 години затвор за Тайфи Мекльов, който беше обвинен в разпространение на отровната ракия, причинила смъртта на шестима мъже от Якоруда.

Освен че ще лежи в затвора, той трябва да заплати на шестнадесет граждански ищци, като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди от извършеното престъпление, сумата в общ размер от 1 190 000 лева, ведно със законната лихва върху нея до окончателното й плащане.

Трагедията се случи в края на 2015 година. Спиртната напитка е била за общо ползване, но в нея беше открито опасно за човешкото здраве вещество – метилов алкохол.

На други 7 души, които са пили от ракията, били причинени различни по степен телесни повреди. Пострадалите имали оплаквания от главоболие, болки, гадене, повишено кръвно налягане, притъмняване пред очите, смущение в зрението, както и изпадане в състояние на кома.

В хода на наказателното производство е било установено, че продаваното и подаряването от Мекльов питие съдържала водноалкохолни смеси с метилов алкохол, не съдържащи етанол. Метиловият алкохол бил изготвен в нарушение на Закона за виното и спиртните напитки чрез използване на синтетичен спирт.

Съдът го е оправдал за смъртта на други двама мъже, консумирали отровната ракия. Единият я закупил в лавка в Якоруда, а другият го придобил по неустановен начин. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай