Нигериец точи сметки на софиянци през нета

Нигериец точи сметки на софиянци през нета | StandartNews.com

София. Находчив измамник от Нигерия бе спипан след спецакция на ДАНС. Тъмнокожият вилнеел в София, където се логвал с лаптопи, мобилни телефони и Wi-Fi антени през свободните точки за достъп до интернет. После източвал данните на останалите потребители на мрежата. Така успял да отмъкне банкови сметки и други данни, с които да изтегли спестяванията им от няколко банки.

За целта нигериецът си е служил със специална техника, която му е осигурявала незаконния достъп до електронни банкирания. От ДАНС не уточняват дали и евентуално какви парични суми е успял да присвои задържаният.

Междувременно в три области на страната ДАНС проведе мащабни операции срещу телефонни измамници и мошеници, участващи в ДДС афери. Арестувани са множество роми от Павликени, които регистрирали фирми бушони.

Отделно 10 ало измамници са закопчани във Варна и Горна Оряховица в момент на поредното си престъпление. От СДВР пък предупредиха, че най-честата измама по телефона е съобщението за близък, заразен с ебола. Непознат глас, представящ се за лекар, съобщава на жертвата, обикновено възрастен човек, че негов близък е заразен със смъртоносната болест и се нуждае от скъпоструващо лечение. Обикновено трето лице, което се представя за санитар, прибира сумата от притеснените хора от домашния им адрес или от друго уговорено по телефона място. Агенти са задържали на 29 октомври и мъж в София за сексуалната експлоатация с деца в интернет, съобщиха още от ДАНС.

Операцията е проведена под надзора на Софийската районна прокуратура. При обиските на адрес е открит и иззет персонален лаптоп на задържания. В компютъра са установени файлове със сексуална експлоатация на деца. Установена е Р2Р програма, която е настроена автоматично да се стартира с включването на компютъра. В програмата са открити множество файлове със забранено съдържание, споделяни чрез програмата до неограничен брой посетители, съобщават от агенцията. По случая е образувано досъдебно производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай