Кучето на Ван Дам от незаконен развъдник

БАБХ разкри и спря дейността му

Кучето на Ван Дам от незаконен развъдник | StandartNews.com

Българска агенция по безопасност на храните разкри и спря дейността на незаконен развъдник за кучета в град Белослав, област Варна, в който е родено и чихуахуато Рая. 

Историята на Рая стана известна, след като екшън звездата Жан-Клод Ван Дан призова лично българските власти да я спасят.

Местната агенция по безопасност на храните отнема кучето от собствениците му и го поставя под карантина. След това властите в Норвегия обявяват, че животното е внесено незаконно и поставят условие - или кучето се връща в България, или ще бъде евтаназирано.

Българската агенция по храните обаче отказвала това за малката чихуахуа, защото паспортът й е невалиден. След като Жан-Клод Ван Дам записа трогателно видео и апелира българските власти да я спасят, от БАБХ позволиха кучето да се върне. У нас то отново ще е под 30-дневна карантина.

Сега става ясно и откъде е взета малката чихуахуа. Развъдникът в Белослав не е регистриран като животновъден, собственикът е физическо лице и извършва развъдна дейност на кучета от породата чихуахуа без родословие, нелегално по интернет, съобщават от БАБХ.

На собственика е издаден акт за незаконна развъдна дейност, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Агенцията по храните връчи четири акта на ветеринарния лекар, издал фалшивите документи на кучето Рая.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай