Неделя,

Посредник на кмета Ралев взел 60 бона рушвет от строител

От: Стандарт -
124
Посредник на кмета Ралев взел 60 бона рушвет от строител
A
A
A

Поискан рушвет от 60 000 лева е довел до ареста на кмета на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев. За това се е оплакал лично на премиера строителен предприемач, който чакал да бъде одобрен негов проект. Парите обаче са поискани след разговори с различни длъжностни лица, а не от кмета. Посредникът, който е задържан с белязаните пари е бизнесмен, собственик на кабелна телевизия в Карлово, близък семеен приятел на Ралев.

Това стана ясно след брифинг на заместник-главния прокурор Иван Гешев по повод акцията в Пловдив в четвъртък. 

"Провеждат се разговори с различни хора в различни формати, с хора от общината, типична българска ситуация. Това, което му се казва на предприемача от различни лица - не от кмета, показват му сметки колко пари ще изкара, различни хора започват да му подсказват колко ще му струва да му решат проблема", разясни Гешев. Той отново похвали много доброто взаимодействие между Специализираната прокуратура, КПКОНПИ, СДВР и от ДАНС при следенето и подслушването на Ралев, завършило с неговото арестуване.

"В резултат на събраните към един момент доказателства в четвъртък бе преценено, че в Пловдив трябва да се пристъпи към това, което нарекох на професионален жаргон в средите "реализация". Това се случи в късните часове на четвъртък, бе задържан кметът на район "Северен" и още едно лице, което ще наречем по жаргон "посредник", което прокуратурата счита за помагач по корупционно престъпление", разясни Гешев.

Ситуацията се развила от началото на миналата година. Строителят имал проект за 4 или 5 етажен блок върху имот срещу обезщетение. Документите за строително разрешение са внесени през декември миналата година в район "Северен". Били са констатирани забележки и те са били отстранени в установения срок. Предстояло е да бъде одобрен проектът и да се издаде строителното разрешение. След това обаче започнало протакане е бавене на процедурата.

Кметът Ралев иззел документите, което е в разрез с правомощията му. Предприемачът недоумявал защо се бави разрешението, при положение, че проектът е одобрен. Започва да губи търпение и пари. Тогава определени хора му предложили да му решат проблема срещу определено заплащане. Казали му, че трябват 60 000 лв, за да бъде одобрен проектът.

Посредникът, който е изключително близък на Ралев, предложил на предприемача да сключат договор за построяването на хале, а въпросните 60 000 лева да се дадат под формата на капаро, което след разваляне на въпросния договор да остане в район "Северен". В крайна сметка парите били предадени на посредника, след което последвали арестите.

"При този тип случаи е трудно по някакъв начин да се предвиди точно как ще се развие времево ситуацията - тя се променя в рамките на часове и минути. В деня, в който бе задържан кметът на район "Северен", се разбра, че трябва да се пристъпи към т. нар. "реализация" - задържане и активно събиране на доказателства", описа последните събития Иван Гешев.

"За няколко часа се създаде сериозна организация между институциите, които описах, като за мен само това нещо е голям успех, при това действията се проведоха в друг град. С тези служби българските граждани може да се гордеят, защото едва ли същата ситуация щеше да се развие по-бързо в друга партньорска държава, категоричен съм", похвали се заместник-главният прокурор.

Гешев разказа колко бързо са се задействали всички органи след като строителният предприемач разказал на Бойко Борисов как е изнудван.

"След това тази жалба, входирана в МС, е пратена от г-н Борисов на КПКОНПИ, същия ден - това се развива в рамките на ден, незабавно бе докладвана жалбата на г-н Славчев (КПКОНПИ) от дирекцията, с която работим активно и осъществява оперативни функции по наблюдаваните от нас производства.

Бе докладвано и на главния прокурор, прокурорите Фердинандов и Белчев бяха посочени по случаен принцип, и по това дело под ръководството на прокуратурата започват да се събират доказателства за твърденията на строителния предприемач", разказа Гешев.

 


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички