Петък,

Как зъболекар измами десетки пациенти

От: Стандарт -
569
Как зъболекар измами десетки пациенти
A
A
A

След репортажа, излъчен по NOVA, разследването за денталния специалист, мамил хора с десетки хиляди левове, завърши с арест в Перник. Освен в районната прокуратура в миньорския град, жалби срещу д-р Петров има и в прокуратурите в София и Атина. 

Оказа се, че в Гърция също има издадена заповед за арест на зъболекаря.

Каква е била схемата в Атина и защо той се е върнал в България преди седмици?

Гергана Асенова и Райчо Лютаков са сред измамените от зъболекаря Ивайло Валериев Петров.

Гергана е дала 2 000 лв. за импланти. 

"Сложи ми упойка, разряза венеца и уж направи процедурата. След време направих снимка и се оказа, че нямам импланти", разказа потърпевшата.

Райчо пък е измамен с 900 лева, платени за мост на дъщеря му, който така и не получават. А зъбите на 17-годишното момиче, които докторът е лекувал, се оказват развалени.

"Увредил е зъбите, отварял ги е и ги е затварял. Изобщо не ги е лекувал", обясни мъжът.

Схемата в България била следната - искане на капаро, даване на пари на ръка, без документи и смяна на адреси. 

Така през последните две години д-р Петров сменя пет кабинета в София и един в Перник. А в края на лятото миналата година заминава за Атина, където също работи като зъболекар. В Гърция мъжът набира пациенти по интернет, като използва фалшиво гръцко име.

"Имаше обява във Facebook от името на един друг доктор - Йоанис Матакис. Пишеше, че слагал импланти за 350 евро", разказа Мариана Нешева.

"Твърдеше, че работи със зъботехници в България и затова цените са му такива", поясни Константин.

При лични срещи, пред пациентите си в Гърция, българският зъболекар използвал презимето си и се представял като д-р Валериев.

Схемата и в Атина е подобна на тази в България, разказват измамени българи. 

В края на 2020 г. Мариана се свързва със стоматолога, защото има нужда от импланти. Поставя ѝ 4, на обща стойност 1400 евро и иска половината като капаро и то без документ.

"Поиска ми 200 евро, за да ми махне конците. Около 24 дни стоях с тези конци в устата. Извика ме в неговата квартира на един кухненски стол и ги махна с една ножичка, каквато имам и аз. Доста болеше. Сега отново имам болки, защото имплантите са сложени един до друг и не могат да се сложат зъби", разказа Мариана.

"От житейска и медицинска гледна точка поставя на риск живота и здравето на тези хора. Не е стерилно помещение, не разполага с нужния инструментариум. Имплантите биват различни видове и различни марки. Като медицинско изделие те имат своите паспорти и серийни номера с баркод, по който можем да проследяваме, ако има недостатъци или проблеми и да търсим отговорност от производителите", обясни Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Мариана не получава паспорт. Казва, че не е знаела, че съществува такъв. В един момент обаче разбира, че  има измамени българи и отказва да продължи лечението си при д-р Валериев. Не му плаща и останалата дължима сума.

Дилиана Пенева пък търси зъболекаря, за да й постави мост на 4 зъба. Стойността му е 400 евро. Докторът иска половината като капаро. Дни по-късно, под претекст, че е в затруднена ситуация, я моли и за останалите пари. 

"Дойде до вкъщи и дадох му още 200 евро. Един ден ми се обажда и ми казва, че ще мине през нас. Дойде и ми сложи мост", разказа жената.

Дилиана прекарва няколко дни с новия си мост. И разбира, че не е направен от материала, за който е заплатила. 

"Ако бяха подписали договор, трябваше да е описана формата, цвета, материала, от който е изработен мостът, така че да няма проблеми в последствие", обясни Мария Петрова.  

Пациентката си иска парите обратно, но отново по познатата схема зъболекарят изчезва.

Измамена е и Даниела Мочакос. При нея д-р Валериев трябвало да изработи протеза  за общо 700 евро.

"Три месеца ме лъга. После започна да затваря телефона. Казват, че постоянно ходел по казина", разказа жената.

Единственият човек, на който зъболекарят е върнал парите, е Константин Игнатов. В тази история различен е краят, но не и пътя до него. В началото на октомври миналата година Константин се свързва със зъболекаря, защото се нуждае от протеза. 

"Аз му казах че съм диабетик и имам проблеми с бъбреците и сърцето. Каза, че ще се съобрази със здравословното ми състояние", обясни мъжът.

И тук идва ред на капарото. Цената на протезата е 350 евро, разказва ни Константин. Първо зъболекарят иска 50. След два дни още 100 евро.

В този момент Константин вижда постове в социалните мрежи. Казва на доктора, че знае за измамите и си иска парите обратно.

"Стреснах го и след 18 декември ми върна 300 евро. После ме блокира", обясни Констанин.

И в Гърция, както и в България, зъболекарят сменя различни адреси. Така в един момент хората, които твърдят, че са били измамени от него, губят следите му и не могат да си поискат парите.

В София зъболекарят продължава да работи, но на нов адрес и под чуждо име.

БЗС: Омерзени сме от случая със зъболекаря, обвинен в измами

"Омерзени сме от случая. Никога не сме проявявали търпимост към подобно поведение. Слава Богу, че става въпрос за изолиран случай. Това е съвременния Ястребовски. Този човек е дипломиран лекар по дентална медицина, положил е клетва, но явно моралът му е по-различен, отколкото на останалите зъболекари у нас. Той уронва престижа на останалите специалисти", заяви в ефира на "Здравей, Блъгария" председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков.

Председателят  на Комисията по професионална етика на БЗС - Боряна Нецова, поясни, че първият сигнал за измама е получен през януари 2020 г.

"Много от хората подадоха сигнали към Централната комисия по етика. По закон препращаме жалби в съответната Регионална колегия, където е извършено лечението. Когато постъпват първите две жалби, още на 27 февруари 2020 г., се задвижва административно наказателно производство. Съставен му е акт за наказание, който обаче не може да му бъде връчен, защото се е покрил. Комисията се обръща към съответната областна дирекция на МВнР. По същото време издирване се извършва и от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Когато този човек не е открит и не може да му се предаде акта, няма как да се премине към следващо действие. Така е по закон. Когато пристигат следващите жалби, колегите констатират, че има признаци за извършено престъпление. Тогава цялата документация по случая е предадена в прокуратурата", поясни Нецова.

"Според Закона за административни нарушения и наказания, когато прокуратата започне работа, БЗС спира да действа. Единствено имаме възможност да му отнемем правото да упражнява професията 1 година", каза още Шарков.

 


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com