Изнесоха римски медальон от Арчар до Мюнхен

Изнесоха римски медальон от Арчар до Мюнхен | StandartNews.com

София. Репортери на "Стандарт" и Нова тв успяха да проследят със скрита камера за първи път незаконния път на безценни антики от видинското село Арчар до аукцион в Мюнхен. Сред скъпоценностите е и изнесен незаконно от страната бронзов медальон на император Тит от I век, чиято цена е 250 000 евро.

Репортерите заснеха как наши дилъри излагат в луксозно кафене в баварската столица находки за милиони. Препродажбата в Мюнхен цели да се легализират изкопаните край Арчар съкровища. Когато дойдат у нас, новите собственици показват сертификат, че експонатът е купен на официален аукцион в чужбина.

Иманярите в кафенето ръководи единственият жив легендарен контрабандист на антики у нас Митко Станков-Бузата. Репортерите на "Стандарт" и Нова тв, оборудвани със скрита камера, се представят за купувачи, които искат да вземат бронзовия медальон на император Тит. По време на пазарлъка обаче Бузата забелязва на ревера на единия от репортерите скритата камера и подскача с думите: "Ще ме снимате само гол с разрешение на жена ми."

Учтивостта на белокосия мъж в луксозното кафене "Луитполд" в Мюнхен бързо преминава в раздразнение. "Това, което правите, е незаконно, ще ви съдя и ще уведомя местната прокуратура да изземе записите", размахва ръце българинът. Той успява да отскубне от ревера на репортера камера брошка. Камерите на Нова телевизия обаче вече са заснели емблематичния емигрант и търговец на антики на една маса с нашите иманяри Геле Пеев и Захари Георгиев-Заро.

Станков размахва в ръка златен фрагмент с апликация от антично бижу и обяснява разпалено колко ценна и уникална е находката на захласнатите си събеседници. На съседната маса го чакат двама мъже, които отдалеч изглеждат като кръпка сред посетителите в тузарското кафене. Станков отива при тях и им заговаря на руски. Когато репортерите разкриват кои са, от нерви Заро става повече от словоохотлив и започва да разпитва какво е заснето от камерата. Видимо раздразнен, той хваща под ръка съпругата си и заедно със Заро тримата изчезват със сивата му лимузина.

Нумизматичната сбирка в "Луитполд" е на метри от официален аукцион на антики, повечето от които са с български произход. Част от купувачите са българи. Те са отседнали в скъп хотел. На закуската в деня на аукциона сред физиономиите може да бъдат разпознати Емил Бакалски, Геле Пеев и Весо Дупнишкия.

24 часа по-късно българската група иманяри пътува обратно с полет за София. Заро е сред пътниците. Когато вижда отново репортерите на летището, той слага очила и взема немски вестник, с който прикрива 2/3 от лицето си. "Не искам интервюта", казва Заро пред екипа на "Стандарт" и Нова телевизия.

"Аз съм жертва, а не престъпник. Имам идеи за прокарването на възможност за свободно търсене на съкровища извън пределите на археологическите обекти, но срещу годишна такса", нарежда през вестника той. В самолета със същия полет пътуват и други от родните дилъри на антики - Бойко Колев и Александър Чочков, заедно с още десетина души на по-ниски нива в иманярската мафия, след като в Мюнхен са успели да спазарят наши антики за милиони.

Цялото разследване на "Стандарт" и "Нова телевизия" гледайте в събота от 19,30 ч по Нова тв

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай