Икономически полицаи изнудвали заведения в София (ОБНОВЕНА)

Общо петима полицаи са арестувани при акцията на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР в Четвърто РПУ в София. Задържаните са работили в сектор "Икономическа полиция", сред тях е и началникът на сектора...

Икономически полицаи изнудвали заведения в София (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Служители на „Икономическа полиция“ в 4-то РУ в столицата са изнудвали за подкупи собственици на заведения, обяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от Агенция Фокус.

Гешев посочи, че става дума за разследване за организирана престъпна група от служители на 4-то РУ на МВР. „Става дума за група от „Икономическа полиция“, която се е занимавала с подкупи. Дейността се е изразявала в осигуряване на такса „Спокойствие“ – изнудване на дребни собственици на различни заведения в района на 4 РУ за плащане на месечна такса. И в резултат на това, че тези такси явно са непосилни за някои от тях се случи това. Т.е. хората, които трябва да защитават законността, осъществяват дейността, срещу която трябва да се борят“, каза Гешев и благодари на служителите на МВР, които са работили по случая.

 „Задържани са петима души към момента за организирана престъпна група, като предстои да бъде решено на кои да бъдат повдигнати обвинения. Те са от сектор „Икономическа полиция“ към 4-то РУ, има един ръководен служител“, заяви от своя страна главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

Той посочи, че по случая се работи по няколко канала от СДВР и прокуратурата. „От доста време се работи тази група, не искам да навлизам в конкретика. Различни са били сумите, които са искани от хората, като са водени преговори за уточняването им. Търговците са се занимавали с различни дейности“, каза още Иванов. „Служителите бяха задържани по време на работа“, допълни главният секретар на МВР.

Трима души са задържани заради кражба от автомобили на бул. „Васил Левски“ в София, съобщи още Ивайло Иванов. „При акцията, която се провежда на бул. „Васил Левски“, са задържани трима души – двама са криминално проявени. Колеги от отдел „Криминална полиция“ на СДВР са задържали три лица непосредствено след като са извършили кражба от няколко автомобила“, обясни Иванов.

Той посочи, че по време на преследването задържаните са изблъскали няколко оперативни автомобила и са им нанесли материални щети. „Използвано е огнестрелно оръжие, един изстрел, няма пострадали“, уточни Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай