ГДБОП дръпнаха шалтера на сайтове за търговия с фалшиви стоки

Снимка: МВР

ГДБОП дръпнаха шалтера на сайтове за търговия с фалшиви стоки | StandartNews.com

На 9 август антимафиоти от специализирания отдел „Киберпрестъпност" при ГД „Борба с организираната престъпност", съвместно със свои колеги от Бургас, преустановиха функционирането на интернет сайтовете www.chantichki.com и www.chantichki.bg. Чрез тях е извършвана инкриминирана по чл. 172б от НК дейност - осъществяване на търговска дейност на територията на страната на стоки, обект на изключително право на защитени търговски марки, съобщават от МВР.

Изяснено е, че разпространението на фалшивите стоки чрез интернет сайтовете е ставало успоредно и с продажби чрез магазини и фирми на територията на к.к. Слънчев бряг.

При процесуално-следствените действия от търговските обекти и от частни адреси е иззето голямо количество стоки, за които няма сключен договор с притежателите на изключителното търговско право на защитените марки. Конфискувани са над 600 артикула, носещи отличителните белези на световни търговски марки: „Louis Vuitton", „Michael Kors", „Guess", „Disney", „Puma", „HUGO BOSS", „Nike", „Adidas" и други.

Действията на ГДБОП са резултат от прилагането на стратегията за противодействия на престъпленията, свързани с нарушаване правата на интелектуална собственост, авторско право и сродни права. В резултат през май 2018 г. България беше извадена от т.нар. „черен списък - 301" за защита на интелектуалната собственост на Търговския департамент на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай