Дадоха подробности за разбитата наркооранжерия

Задържани са двама мъже, за които се твърди, че са собствениците на дрогата

Дадоха подробности за разбитата наркооранжерия | StandartNews.com

Полицейски части от Велико Търново и Горна Оряховица разбиха наркооранжерия и иззеха дрога за над 70 хил. лв. Операцията е проведена в събота около 20,00 ч. след получен сигнал, съобщи директорът на ОДМВР Велико Търново, ст. комисар Димитър Машов.

Наркооранжерията се намира в халета на бившия „Булгарплод” в Горна Оряховица. В едното от тях, предназначено за сушене на марихуаната са открити 14 кг растителна маса с пазарна цена около 70 хил. лв. А в други две халета е разположена инсталацията за отглеждането. Растенията се отглеждали при поддържане на постоянна температура и влага, като за целта в помещенията имало монтирана система за капково напояване, влагоабсорбатори, климатици, лампи за подгряване, термометри. Освен сухата листна маса полицаите са открили и към 1000 сурови стръка марихуана с височина между 1,5 и 2 метра готови за бране, сушене и пласиране на пазара.

По време на полицейската операция в нарколабораторията са задържани двама мъже, за които към този момент се твърди, че са собствениците на дрогата. Те са от Арбанаси и от София и са на възраст 30 и 32 години. Единият от тях е с криминално минало, а другият до този момент не е попадал в полезрението на полицията. Досега те не дават никакви обяснения по случая. До края на деня предстои прокуратурата да им поиска 72-часови мерки за неотклонение. От полицията обясниха, че разследването по случая продължава под ръководството на окръжна прокуратура - Велико Търново. Предстои да се изясни дали досега марихуаната е била пласирана в страната и къде.

Наблюдаващият прокурор Катя Лещакова съобщи, че работните обвинения на двете задържани лица са за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа и и държане на наркотични вещества с цел разпространение. По първото обвинение законът предвижда затвор от 2 до 5 години и глоба от 5 до 10 хил. лв., а за второто – затвор от 2 до 8 години.

Според ст. комисар Машов наркооранжерията в Горна Оряховица е действала от около половин година. Той обяви още, че само за последната седмица в региона са разбити четири наркоферми: в Горна Оряховица, Павликени, Бяла черква и село Мусина, като последната разкрита оранжерия е най-голямата. Окръжният прокурор на Велико Търново, Христо Христов пък съобщи, че проведените операции са тясно свързани с указанията на главния прокурор Иван Гешев за решителни мерки и борба против наркоразпространението в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай