Бивш шеф от "Олинеза" изпрати скандално писмо

Красимир Генов, бивш икономически директор на завода „Олинеза“, един от най-известните и утвърдени производители на майонеза, лютеници, горчица и сосове в България

Бивш шеф от "Олинеза" изпрати скандално писмо | StandartNews.com

Бившият икономически директор на завода "Олинеза" изпрати скандално писмо  медиите. Публикуваме го без редакторската намеса:

 

Господа журналисти,

Пише ви Красимир Генов, бивш икономически директор на завода „Олинеза“, един от най-известните и утвърдени производители на майонеза, лютеници, горчица и сосове в България. До лятото на 2015 г. бях член на борда на директорите на "Партньори" АД, по това време най-големият мажоритарен собственик в "Олинеза" ООД.

Обръщам се към вас, защото в последно време човек трудно може да се отърси от усещането, че живеем в паралелни светове, далеч от реалността и истинските факти от живота. Живеем във времена, когато човек може да си изгради фалшив публичен образ, който е далеч от истината в очите на десетки хора, които отблизо познават действията на някого.

На 14 януари 2019 новият сезон на предаването „Шеф под прикритие“ по Нова телевизия тръгна с епизод за „превъплъщението“ на собственика на „Олинеза“ Христо Кръстев, който се дегизира с коса и мустаци, за да „слезе при работниците си“ и да види на практика какво се случва в предприятието му. Накрая същият раздаде награди с почивки в Европа, Гърция и Италия за участниците в тв предаването и дори обеща пълна подкрепа за лечението на едно от децата на една своя служителка.

Останах потресен от наглостта, с която един човек се опитва да „излъска“ публичния си образ и да се облече в одеждите на бял и добър собственик на „Олинеза“. Защото каквито и премени на благонравна овчица да надене един кръвожаден вълк, той винаги ще си остане в очите ми измамник, който не се посвени да открадне от съдружниците си завода с поредица от фалшиви събрания на акционерите, фалшиви прехвърляния на дялове, имущество и търговски марки за десетки милиони лева.

Защото истината е прекалено далеч от това, което Христо Кръстев иска да изгради за себе си като публичен образ.

Христо Кръстев в момента е подсъдим за измами, документни престъпления, злоупотреба със служебно положение за милиони левове, като само по едно от обвиненията срещу него го грози затвор до 30 години. С поредица от действия той успя да намали дела ми в „Партньори“ АД, което беше мажоритарен собственик в „Олинеза“, от близо 50 на сто на 2,02 на сто. На практика Христо Кръстев, воден от огромните си амбиции за пари и власт, с няколко „ювелирни” акции и с помощта на безскрупулния си адвокат успя да открадне дяловете от нас, останалите акционери в завода. По този начин, подобно на приказката за Пепеляшка, но не с доброта, усмивка и трудолюбие, а с напълно реални измамни дейности, от дребен акционер този човек се превърна в едноличен собственик.

Историята на „Олинеза“ тръгва през 1994 г. по идея на Александър Найденов, който привлича в екипа на дружеството Христо Кръстев като обикновен наемен работник, който да движи производствените процеси. С времето Кръстев става съсобственик в "Олинеза", а през 2015 г. държи 60 на сто от дяловете й заедно с други съдружници чрез "Партньори" АД. Основателят на фабриката Александър Найденов притежава 40 на сто чрез една своя фирма.

Но през лятото на 2015 г. Кръстев, на когото по-рано са му подали пръст, иска да отхапе цялата ръка и иска цялата власт и фактически узурпира дяловете на съдружника си Александър Найденов и на останалите акционери.

Без емоции ще се опитам фактологично да разкажа престъпленията, които извърши Христо Кръстев, така както са описани в обвинителния акт на Софийска градска прокуратура от 17 юли 2018 г.

Едно от ключовите действия по превземането на завода „Олинеза“е фалшиво общо събрание, проведено уж на 14 август 2015 г. На него Христо Кръстев и довереното му лице Иван Янков вземат решение за изключване на Александър Найденов като съдружник. От записите на охранителните камери става ясно, че заседание не е имало. Вижда се как около 08:00 часа сутринта за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не са допускали никого вътре.

Още същия ден започва криминалното източване на сметките на „Олинеза“ от Христо Кръстев. На 17 август 2015 той превежда 180 000 лева на практически неговата фирма „Кокони“ ООД с основание за плащане „по договор от 14 август 2015” и фактура, без да има реална доставка на стоки и услуги. Същия ден превежда още 185 000 лева на фирмата на майка му „Хриси 99“ ЕАД, с основание „по договор от 14 август 2015” и без фактура. На 18 август 2015 превежда още 300 000 лева отново „по договор” и без доставка. На 28 септември 2015 прави особен залог в полза на майчината фирма „Хриси 99“ ЕАД на финансови средства и вещи на обща стойност 2 922 434 лева. Парите са 2 385 000 лева, а цялото офис оборудване и производствени съоръжения са за 537 434 лева по амортизационна стойност.

Следват поредица от неизгодни сделки, с цел източване на завода, на обща стойност 26 119 618 лева. На 20 септември 2015 Кръстев заедно с Иван Янков, неговото доверено лице и изпълнителен директор на завода, продават общо 29 броя търговски марки и 9 броя промишлен дизайн на фирмата „Тритон“ ООД, също на практика собственост на Христо Кръстев, за сумата от едва 170 000 лева при пазарна стойност на същите от 24 987 000 лева. След това, на 15 октомври 2015, продава 8 имота на дружеството за сумата 1 200 000 лева при пазарна цена от 1 509 200 лева. На 8 декември 2015 с подписа на Иван Янков, но по нареждане на Христо Кръстев, са продадени още 15 имота, собственост на „Партньори“ АД. Купувач е „Олинеза Премиум“, представлявано и на практика еднолично притежавано от Христо Кръстев. Продажбата е за 548 588 лева при пазарна оценка 1 542 006 лева.

В обвинителния акт подробно са записани проведените от Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и довереното му лице Иван Янков поредица от фалшиви общи събрания на акционерите на „Партньори“ АД – общо 6 в периода от 7 октомври 2014 г. до 31 декември 2015 г. С тях е увеличен капитала на „Партньори“ АД от 77 240 лева на  1 724 490 лева с апорт на 5 недвижими имота като се издават 1 647 250 поименни акции с право на глас с номинал 1 лев. Така Христо Кръстев получава без правно основание 47,963 на сто от собствеността на Красимир Генов, равняващо се на  1 021 718 лева от неразпределен дивидент в „Партньори“ АД и 739 599 лева от недвижимо имущество, собственост на „Партньори“ АД, както и 28 на сто от дяловете на Красимир Генов в „Олинеза“ ООД, равняващо се на 7 958 576 лева от стойността на „Олинеза“ като предприятие и 3 592 996 лева приходи от съучастия. Освен това е придобил и 28 на сто от дяловото участие на Красимир Генов в „Партньори 2011“ АД на стойност 345 337 лева Това по-горе е извадка от Обвинителния акт. С кратки думи това открадна от мен лицето, което от телевизионния екран се представи едва ли не за най-лъчезарния, най-отговорен и загрижен за съдбата на работниците си съвременен работодател.

Всички тези незаконни действия по прехвърляния на дялове ми донесоха вреда на обща стойност 13 658 226 лева, както е посочено в обвинителния акт на СГП. Толкова пари открадна от мен човека, който от телевизионния екран с усмивка раздава награди под формата на екскурзии на довчерашните и мои работници с парите, откраднати от мен.

Последното обвинение срещу Христо Кръстев е неплащането на данъчни задължения в особено големи размери – за 47 000 лева, отново чрез използването на документ с невярно съдържание в годишната си декларация от 2015 г. Той не е декларирал приходи за 487 000 лева и разходи за 15 000 лева. За мое успокоение се оказа, че не само аз и доскорошния ми съдружник Александър Найденов сме потърпевши от действията на крадеца, а и държавата също е завлечена.

За всички тези свои деяния и ювелирни действия Христо Кръстев е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс: чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание; чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, при което лишаването от свобода е до 30 години; чл. 220 за сключени неизгодни сделки и чл. 255 за укриване на данъци.

Съдебното преследване в Софийски градски съд вече започна. Заедно с Христо Кръстев подсъдими по делото са дясната му ръка Иван Янков и майка му Лилия Христова.

Надявам се и искам да вярвам, че българското правосъдие ще се справи с крадеца и ще постанови справедлива присъда за криминалните деяния на Христо Кръстев и двамата му съучастници.

Общественият ракурс на моята болка е продиктуван от това, че не е нормално човек, извършил толкова нечистоплътни и далеч от представите за почтеност действия, причинил  толкова много зло на съдружниците си и предприятието, в което си вади хляба, да се представя като миловиден човек, който е готов да отдели от залъка си, за да види работниците си усмихнати.  Защото това драстично контрастира с методите му на действие и поведение в реалния живот.

Благодаря на всички онези работници и служители, които дадоха 10, 15, 20 години от живота си, труда си, работиха всеотдайно, за да се изгради и утвърди името Олинеза – изкусителната, сладка хапка за всепоглъщащата алчност. Всички онези, които си тръгнаха – без показни награди, огорчени, разочаровани, тъжни или гневни.

Благодаря ви за отделеното време да споделите моята истина!

 Надявам се да изразите своята активна гражданска позиция като журналисти и да разкажете този житейски сюжет, като така открехнете вратата на обществото за дълго чаканата и бленувана Истина в живота ни.

Изпращам ви копие на обвинителния акт на Софийска градска прокуратура, за да се запознаете лично и отблизо с деянията на Христо Кръстев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай