Безлов: Избягалите от Софийския затвор имали време да напуснат страната

Безлов: Избягалите от Софийския затвор имали време да напуснат страната | StandartNews.com

София. Избягалите от Централния софийски затвор на 30 април Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинез са имали достатъчно време да напуснат страната. Това каза в сутрешния блок на ТВ 7 Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

"Аз знам колкото вас. Опасявам се, че толкова знаят и хората, които търсят затворниците. Това, което прави впечатление, е, че подобно усилие изисква сериозна организация", коментира той. И изтъкна, че организацията на бягството е доста впечатляваща.

"За тях е била много по-важна логистиката - как да се измъкнат след изхода. Има всякакви хипотези като се започне от тази, че бягството е планирано именно за 30 април, когато започва вълната от гръцки туристи. Знаем как се минава от България в Гърция - с показване на лична карта. Никой няма време да гледа документа", каза още Безлов. И даде конкретен пример с кражбите на коли, при които има два варианта - или се оставя дълго в гаража, или веднага се изнася.

"Това бягство обаче показа многото проблеми в тази сфера. Нямаме официална информация. Лично аз се отнасям с голямо внимание към всяка информация, която се подава", продължи Безлов.

И двамата затворници са получили работата на парнаджии по спорен начин, каза Безлов. Според правилата на затвора не би трябвало да работят на този обект, категоричен бе той.

"За последните 50-60 години от Централния софийски затвор не съм чул да е имало бягство. Качеството му е като на затвор в Латинска Америка - пренаселен и с много лоши условия. Знае се, че има тарифи за всичко. Много е противоречива информацията и за охраната - от една страна няма бягства, което означава, че добре работят със затворниците - с тарифи. Това говори, че охранители имат големи доходи. Но от друга страна има стачки за по-високи заплати. Виждал съм по 40-50 човека да кандидатстват за едно място", показва информацията на Тихомир Безлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай