Агенти влязоха във фонд "Земеделие" (ОБЗОР)

Агенти влязоха във фонд "Земеделие" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Поискаха проекти по селската програма, дадохме им досиетата, обясни Румен Порожанов

Две акции на силовите институции разтърсиха ранния следобед. Първо гръмна новината, че агенти на ДАНС и прокурори са влезли във Държавен фонд "Земеделие". Малко след това стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията и полицаи са започнали проверки в "Лукойл" и "Ромпетрол".

Служители от ДАНС и прокурори влязоха вчера на проверка в държавния фонд "Земеделие". "Поискаха проекти по Програмата за развитие на селските райони", съобщи за "Стандарт" изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов. От ДАНС са предоставили писмо с искани данни за конкретни проекти, за които имало изпратени сигнали за нарушения и нередности. "Проектите не са много и ще и бъдат предоставени, дори вече сме намерили досиетата, те са предадени и ще има работа по тях. Не мога да ви кажа за какво са проектите, но нямам притеснения относно спазването на изискванията, процедурата за акредитация и т.н. Всяка проверка е най-правилното решение", коментира още Порожанов. Той е оказвал пълно съдействие при проверката, а агентите на ДАНС са получили всички искани документи и са разговаряли със служители на фонда.

В електронните медии се появи версия, че акцията на ДАНС е свързана с уволнения служител Янаки Червеняков, началник сектор в договорната дирекция на ДФЗ. Червеняков беше освободен в понеделник, след като сайтът "Бивол" публикува информация, че се е возил на скъпа лимузина, която се водела на името на баща му - лекар от Лом. Името му беше замесено и покрай проект на неговата тъща, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, както и със строителството на стадион в Земен, което фонд "Земеделие" финансира с 3,4 млн. лв.

Пред "Стандарт" Порожанов заяви, че не може да каже дали акцията на ДАНС е свързана с уволнения Янаки Червеняков и този въпрос трябва да бъде отправен към службата за сигурност. "В рамките на ДФЗ не мога да контролирам роднинска собственост. Имаме 1700 служители. Отговорността за личното и семейното имущество не е в правомощията на ръководството на фонда. Няма да коментирам причината, заради която той е уволнен. Не е редно. Взе се решение да бъде уволнен, това е", каза Порожанов.

От Върховна касационна прокуратура пък уточниха, че ДАНС работи по сигнали, свързани с фонда, от доста време, като вероятно не става въпрос за уволнен служител.

Според друга версия сигналът срещу Порожанов е заради одобрени обществени поръчки за около 11 млн. лв. на "Трейс груп холдинг" АД, от която си е купил от борсата акции през 2013 г. Като шеф на "Земеделие" той не е имал право да разпорежда средства от фондовете към свързани с него фирми.

"Като шеф на фонда нямам никакви отношения със строителя - нито при договарянето, нито при разплащането с "Трейс". Отношенията на фонда са с общините, които сами избират строители. Така че конфликт на интереси нямам. Ще пусна запитване в Централния депозитар кога точно съм придобил и съм се освободил от акциите, макар че и още да ги притежавах, няма конфликт на интереси", отсече Порожанов.

"Стандарт" научи, че Порожанов е продал акциите си от "Трейс" през 2014 г. Прокурорите проверявали и поръчка от края на март, с която ДФЗ търси да наеме независими оценители. Нарушението било, че конкурсът се организира с публични покани, а не с отворена процедура. Според шефа на ДФЗ обаче тези поръчки са отменени.Контра

Порожанов: Отказах проекти за скъпи яхти

Дни преди акцията на ДАНС Румен Порожанов коментира в интервю пред Епицентър.бг атаките срещу него и твърденията, че страната ни губи над 2 млрд. лева по селската програма.

- Г-н Порожанов, тези дни се появиха няколко скандални материала, които ви удрят директно. В последния е посочена шокиращата сума от над 2 млрд. лева, които страната ще загуби по Програмата за развитие на селските райони.
- Информацията, която се появи в някои сайтове, е доста манипулативна. Числата са многократно по-ниски. Вече имаме окончателно наложена санкция от 19,5 млн. евро след одит на общинските мерки. Отпадна заплахата да ни глобят с 96 млн. евро, свързани с Гаранционния фонд. Спасихме още 100 млн. евро, с които ЕК искаше да ни санкционира заради авансите, които Разплащателната агенция е предоставила преди да е приключил Законът за обществените поръчки. Бяха признати нашите аргументи и остават около 33 млн. евро, за които съвсем скоро предстои помирителна комисия. Имаме ясни сигнали, че и това число ще бъде намалено.
- На каква стойност са общинските проекти, за които може да има санкция?
- Трудно ми е да кажа в момента. Но искам изрично да подчертая, че Разплащателната агенция стриктно спазва акредитираните процедури и правилата на ЕС. Фондът е наложил 252 финансови корекции на обща стойност над 23 млн. лева. Отделно сме отхвърлили близо 40 процедури като незаконосъобразни, тяхната стойност е към 22 млн. лв.
- Въпреки тези числа и с просто око се вижда, че срещу вас има атака. Какво е вашето обяснение? Каква е целта?
- Целта явно е една и тя се подразбира. Разплащателната агенция е една изключително интензивна структура, в нея е съсредоточен значителен икономически интерес.

Само през миналата година не разплатихме много неща по проекти, свързани с къщи за гости, по туристическите мерки. Например, по Рибарската програма отказахме финансиране за скъпи яхти. Те бяха договорени, но имахме сериозни основания да откажем плащането. Не бяха платени и 3-4 големи общински проекти след направените от нас контроли. Безспорно е, че са засегнати страшно много интереси.
- Вярно ли е, че в края на миналата година са възстановени на работа бившите шефове на фонда – тандема Мирослав Николов и Виолета Александрова?
- Да, в края на миналата година съдът възстанови предишното ръководството. Запознах Управителния съвет на фонда с решението на съда. Двамата бяха назначени и след това - освободени. С това процедурата смятам, че е изпълнена.
- Неслучайно ви напомням за времето преди две години, защото тогава фонд „Земеделие" беше синоним на скандал.
- Явно някои и сега имат желание да се създаде скандал тук. Не изключвам хората, които тогава бяха съпричастни към скандалите, да имат участие в атаката срещу мен от последните дни.

/пред Епицентър.бг/

Обиски за картел в "Лукойл" и "Ромпетрол"

Антимонополната комисия и полицията търсят злоупотреба с господстващо положение на пазара

Служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съвместно с органите на полицията влязоха на внезапна проверка в "ЛУКОЙЛ България" ЕООД и в "Ромпетрол България" ЕАД. Това съобщи на официалния си сайт антимонополният регулатор. Действията на КЗК са част от производството за картел, образувано след секторния анализ на пазара на горива у нас. При проверката КЗК има право да изземе всякакви писмени, както и други веществени доказателства, а също така и средства за предаване на информация, се казва още в официалното съобщение на комисията.

"ЛУКОЙЛ България" оказва пълно съдействие на служителите на КЗК, коментираха специално за "Стандарт" от дружеството. Още веднага след съобщението на КЗК от края на февруари, че започва производство за установяване на картел на пазара, сме декларирали пълна откритост и готовност за предоставяне на цялата необходима на разследващите документация, допълниха оттам. Надяваме се, че КЗК ще извърши обективно своята работа и ще установи цялата истина, заявиха още от "ЛУКОЙЛ България".

В края на март служители на КЗК осъществиха внезапна проверка и в офиса на "Българска петролна и газова асоциация" (БПГА) в София, като досега не бяха съобщени резултати от нея.

Припомняме, че в края на февруари КЗК образува производство за установяване на злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни практики (картелни споразумения) срещу 7 компании за производство и продажба на течни горива у нас. Разследвани са "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол", "НИС Петрол" (която стопанисва бензиностанциите на "Газпром") и "ЛУКОЙЛ България". Те ще бъдат обследвани по чл. 15 от ЗЗК - за предварително договаряне на общи условия за продажби в ущърб на потребителите и по чл. 101 от Договора за функциониране на ЕС. Отделно срещу "Лукойл Нефтохим Бургас" е започнато производство за злоупотреба с господстващо положение. Двете производства са резултат от изготвения от КЗК секторен анализ на пазара на горива, който започна в средата на 2015 г. и обхваща времето от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2015 година.

Затвор за нелегално съхранение на горива

Депутати от различни парламентарни групи внасят предложения за промени в Наказателния кодекс, с които приравняват съхраняването на горива, чийто произход не може да бъде доказан, към контрабандни цигари и алкохол, научи "Стандарт". Очаква се поправките да бъдат представени днес, а зад тях стоят народни представители от ГЕРБ, АБВ, ПФ и БДЦ. Целта е този бизнес да бъде изсветлен. "От 2005 г. все пропускат да предвидят санкции за горивата, аналогични на тези за акцизни стоки като цигарите и алкохола", коментира един от вносителите.

В чл. 234 от сега действащия НК е записано, че "който продава или държи на склад акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на продаваните стоки". При повторно нарушение или когато става въпрос за количества в особено голям размер, присъдата е до 5 години затвор, а "предметът на престъплението се отнема в полза на държавата".


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай