33-ма митничари гърмят с рушвети (ОБЗОР)

33-ма митничари гърмят с рушвети (ОБЗОР) | StandartNews.com

6 месеца дебнали подкупните служители на ГКПП-Капитан Андреево

При обиските откриха 100 000 лв., мизата била между 20 и 300 евро

33 митничари прекараха нощта вчера в ареста на РПУ-Свиленград в най-голямата досега акция срещу корупцията у нас. Това е рекорден брой на задържани митничари, уточниха източници от прокуратурата, след като през ноември 2014 г. белезници щракнаха около ръцете на 32-ма на ГКПП-Лесово. Закопчани са митничарите от цялата нощна митническа смяна на най-големия граничен пункт в страната, както и определени служители от дневната.

Операцията на ГДБОП, ДАНС и ОДМВР-Хасково е започнала в 8,45 ч, тя е под наблюдението на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) в София, съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров. На място са шефът на АСП Даниела Попова и шефът на Специализираната прокуратура Андрей Андреев. Акцията стартирала, след като митничарите от нощната смяна оставили събраните през тъмната част на денонощието подкупи в специален тайник. В същото време полицаи и агенти на ДАНС обискирали 100 адреса в Хасково, Харманли, Свиленград, Любимец и Димитровград, както и няколко села в околностите им. "99 от тях са с предварително разрешение от специализирания съд", уточни днес следобед шефката на АСП Даниела Попова.

По време на претърсванията са открити над 100 000 лв. в 4 различни валути -

евро, долари, турски лири и левове

Разпитани са много свидетели, които посочили, че от тях са взимани подкупи, за да не бъдат проверявани, посочи Попова. Според нея, митничарите взимали суми между 20 до 300 евро, за да пропускат камиони, автобуси и коли, без да им правят щателна митническа проверка. Прокурорите намекнаха, че така в държавата влизали големи количества акцизни контрабандни стоки като цигари и алкохол. Обвинителите посочиха, че 95 на сто от арестуваните служители са митничари с дълъг стаж в системата. От 16-те прясно новоназначени през февруари митничари няма задържани, уточниха от държавното обвинение.

Спецоперацията е била подготвяна 6 месеца, през това време митничарите са подслушвани и заснемани как вземат парите, стана ясно вчера. "80-100 обвинения ще има там, доста време ги наблюдават

как си свиват фунийките и си събират парата

а тези пари на нас ни трябват за пътища", коментира вчера премиерът Бойко Борисов. "Информирана е турската страна, че ще има по-трудно преминаване през КПП-то временно, докато ги изпоарестуваме. Така догодина приходите вече няма да са 2,6 млрд. лв., а 3 млрд.", допълни Борисов.

4 месеца ГКПП-Капитан Андреево няма началник, след като последният - Николай Караивонав, се махнал и преминал в администрацията на пункта.

Шефът на нощната смяна - Господин Господинов не е сред арестуваните, съобщиха свидетели на акцията.
Обвиненията срещу митничарите ще бъдат за участие в организирана престъпна група и за взимане на подкупи, за което в НК е

предвидено наказание от 3 до 8 г.

При акцията на ГКПП-Лесово миналата година бяха задържани 32 души, 5 от тях бяха обвинени, а след това на 12 януари бяха пуснати и под парична гаранция между 10 и 20 000 лв. Тогава бяха открити и 220 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай