2949 кибератаки за една година

2949 кибератаки за една година | StandartNews.com

В Националния център за реакции при инциденти в областта на информационната сигурност ("CERT България") са постъпили 2949 сигнала за нарушения във и от българското интернет пространство през 2014 г. Това обяви Васил Грънчаров, директор на "CERT България", който е част от ИА "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС).

Автоматизираните системи са подали 1832 сигнала, а 1117 са дошли от външни CERT и други организации, включително и от банки, посочи Грънчаров. Общият брой на засегнатите IP адреси е над 46 хил., но броят на компютрите е много по-голям, тъй като зад един IP адрес стоят цели компютърни мрежи, обясни Грънчаров. Не всеки получен сигнал непременно означава инцидент, коментира той. Най-голям е делът на атаките за отказ от услуги (DDoS атаките) - 41%, следват зловредните кодове (35,6%), опити за проникване (4,7%) и пр.

Само през декември "СERT България" регистрира 319 атаки, 37 от които са били определени като заплахи с много висок риск, съобщи Красимир Симонски, изпълнителен директор на ИА ЕСМИС.

Киберпрестъпленията навлизат във все повече аспекти от нашия живот, продължи той. Във фокуса им е не само икономиката, но и политиката. Симонски обясни, че в ИА ЕСМИС е внедрен специализиран софтуер, който визуализира трафика. "Мрежата гъмжи от паразити и вируси", обобщи шефът на ЕСМИС. Спасението е информационната сигурност да навлезе по-бързо в държавното управление и това не е въпрос на технологии, но и на управленски политики, каза Красимир Симонски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай