Троянец се прочу с балканско суши

Троянец се прочу с балканско суши | StandartNews.com

Дама засрами ракиджиите на събора в Априлци

Хаджи Събин стана шампион със сланинка по дядова рецепта

Добро прасе или голям майстор трябват за хубава сланина? Може ли от всяка греяна ракия да стане еликсир? Отговорите на тези трудни въпроси даде шестият пореден празник в Априлци, посветен на любимите балканджийски питиета и мезета. Купонът отдавна не е само регионален, защото върли кулинари прииждат от цялата страна. Напук на здравословните съвети на Бойко Борисов, сланинката се радва на голяма почит по всички краища на България. Затова и битката в Априлци е толкова люта, а журито винаги скубе коси докато обяви победителите.

Гости и участници се забавляваха от сърце на купона, който задръсти центъра на Априлци. Оркестър от Стражица, комиците от Лесидрен, духовата музика на Бойко Ковачев и танцьори самодейци се раздадоха за доброто настроение.
Една от най-големите атракции бе приготвянето на бабина гозба - ястие с 30 кг сланина, 600 яйца и 30 кг праз лук. Друга вкусотия, която опитаха гостите, беше шарен боб в гърне със сланина.

В крайна сметка титлата за баш майстор на сланинката заслужи столичният кръчмар и виден троянец Хаджи Събин Ранков.

Той призна, че голяма заслуга за успеха има младото и добре угоено прасе, отгледано на воля в Троян. От него е шампионската сланинка.

Другата тайна е рецептата на дядо му Съби как да се реди и осолява деликатесът. Иначе Ранков вече е вкарал сланината в кулинарните си атракции. Предлага я като балканско суши в заведението си "Троянците". Вместо с риба оризът се комбинира с тънки резенчета сланина и на външен вид може да излъже всеки японец.

Като награда за триумфа в Априлци Събин получи малко прасенце, което също ще бъде гледано в широкия декар и половина двор, където се е вихрел неговият предшественик.

За съжаление на Ранков гозби със сланинка не са включени в шоуто "Мастър шеф", където той участва. Гостите в кръчмата му обаче могат да пробват любимото мезе.

За срам на мъжете, дошли на събора в Априлци, шампион сред ракиджиите се оказа Донка Илиева.

В другите съпътстващи надпревари победители станаха Васил Василев с мезе от овча пъстърма и Пенка Мирчева, чиято баница бе призната за номер 1 сред гозбите без сланина.

"Толкова хора не са се събирали на този площад" констатира на финала Дончо Пачников, шеф на местното читалище. С електората се омешаха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, депутатът Иван Миховски и областният управител на Ловеч Ирина Митева.

Номерът е в солта и от какво прасе е

- Събине, как се прави хубава сланина?

- С много сол в хубаво буре. Но по-важно е какво е прасето, от което е сланината. Трябва да е хранено с коприва, царевица, ябълки, круши, а не с фабрични смески. Моето прасе си живееше на воля в двора и пасеше трева, хапваше и гъби.

- Има ли чалъм при сервирането на сланината?

- Задължително е да бъде нарязана на много тънки ивици. Може да боднеш наведнъж по няколко, но така вкусът й се усеща по-добре. Може да се гарнира с мерудия, може да се забърка с яйца и праз. Изобщо рецепти много за всеки вкус.

- А за какво е най-подходящо мезе?

- Лично за мен най-добре ми върви с отлежала троянска сливова ракия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай