Три подправки с голяма лечебна сила

Три подправки с голяма лечебна сила | StandartNews.com

През последните години все повече хора се стремят към по-здравословен начин на живот и прием на по-малко хапчета. Лечението с билки или подправки, е сред предпочитаните. Има много болести, които можем да излекуваме с тях, стига да знаем как да ги използваме правилно.

Лекарствата, приготвени от подправки, водят до нежелани реакции, когато се използва неправилно, пише zdrave.ws.

Ето повече информация за лечебната сила на три известни подправки- карамфил, кардамон и индийството орехче:

1.Карамфил

Сред подправките със спазмолитични и антиинфекциозни свойства е карамфилът.Той понижава кръвното налягане и има противовъзпалителен ефект. Настойки и отвари от карамфил помагат за болки в зъба и ухото, дезинфекцират и освежават устната кухина, нормализира чревната функция (особено при колики и подуване на корема) и проблеми с черния дроб.

Карамфилът подобрява храносмилането, укрепва стомаха и черния дроб, както и паметта, нормализира мозъчното кръвообращение.

Подправката защитава аурата, тя пази от гнева и завистта на някой друг човек, твърдят специалисти.

За да спрете гадене и повръщане ползвайте 1 чаена лъжичка мед, смесен с прахообразен карамфил.

При главоболие – смелете 5 грама карамфил, канела и бадеми, смесва се с малко вода и се прилага тази паста върху болезнените области.

2.Кардамон

Според Аюрведа, консумацията на кардамон допринася значително за яснотата на ума, дава усещане за лекота, спокойствие и благополучие. За да освежите дъха си, сдъвчете няколко зрънца кардамон.

Миризмата на кардамон, подобрява настроението, стимулира мозъка и помага при главоболие, подобрява тонуса на организма. Той се смята за мощен афродизиак.

За лечение се използва под формата на отвара без варене, прах (100 до 500 мг) в мляко.

При болка в корема (от преяждане или лошо храносмилане) помага ароматен чай – смес от кардамон, сух джинджифил и карамфил.

С тежест в стомаха и цялото тяло. Чай, направен от равни части (от 0,5 часа. L.), кардамон, кимион и кориандър.

Консумацията всеки ден 4-5 зърначерен кардамон с една чаена лъжичка мед, ще подобри зрението, ще укрепи нервната система и ще спре проникването в организма на вредни микроби.

При напикаване (инконтиненция на урина) помага чай, направен от кардамон.

3.Индийско орехче

Веществата, съдържащи се в индийското орехче, подхранват мозъчните клетки, репродуктивните органи и освежават кръвта. То има успокояващ ефект върху ума, подобрява яркостта на възприемането на света, както и:

– Засилва паметта и помага да се нормализира дейността на мозъка
– Стимулира кръвообращението
– Подхранва и укрепва косата
– Подобрява храносмилането
– Помага при артрит, миозит, остеохондроза
– Етеричното масло от индийско орехче се използва за масаж и стимулира защитните сили на организма

При стомашно разстройство и диария – смесете 0,5 чаша кисело мляко и 0,5 чаша вода. Добавете 1/3 чаена лъжичка джинджифил и 1/4 чаена лъжичка индийско орехче.

При безсъние – вечерта изпийте чаша топло мляко с 1/4 чаена лъжичка индийско орехче на прах, смесено с малко мед.

При ревматоиден артрит и невралгия – направете паста от индийско орехче и растително масло и се поставя в горещо на възпалено място.

То успокоява децата, когато им растат зъби. 0,1 грам от него се слага в мед или мляко, два пъти дневно.

При разширени вени – 1 средно голямо индийско орехче се смила до състояние на една чаена лъжичка смляно кафе. Вземате по една на гладно – 20 минути преди закуска. Наличното в търговската мрежа смляно индийско орехче не е подходящо поради изсъхването на маслото в него. Това се прави 2-3 седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай