Отоци по тялото. Кога да потърсим лекар?

Съвети за справяне с тях

Отоци по тялото. Кога да потърсим лекар? | StandartNews.com

Сигурно се питате как отоците могат да разкриват на кои органи трябва да обърнем внимание. Най-добрият отговор може да получим от лекар. Ето пример: ако пациентът споделя, че отокът на лицето се появява сутрин, бързо се разпространява надолу към краката и до вечерта намалява или изчезва напълно, тогава може да се заподозрат проблеми с бъбреците, пише Блиц.

По правило, подутата тъкан е бледа, подпухнала и дълго време (над няколко минути) върху нея остава следа от натискане с пръст. В никакъв случай не трябва сами да приемате диуретик. Свържете се със специалист възможно най-скоро.

Сърдечен оток

Появяват се най-често в късния следобед. Те са симетрични: засягат пръстите на краката и ръцете от двете страни. Оток може да има и в областта на корема, долната част на гърба и гениталиите. Този вид отоци се характеризират с това, че често са придружени от задух, синкав оттенък на устните, подуване на шийните вени.

Чернодробни отоци

Отоците, провокирани от нарушения в работата на черния дроб, се появяват също в областта на корема. Ясно видими са по кожата съдови паяжинки, а самата кожа жълтее и сърби. Те могат да сигнализират за много сериозни заболявания - хепатит, цироза и рак. Ако сърбежът е придружен от зачервяване, тогава най-вероятно е алергична реакция.

Отоците могат да се появят и вследствие на много други причини, които само лекар може да разбере. Така например, често срещана причина за оток е варикозната болест, при която клапите се нарушават и тонусът на вените намалява. Отокът обикновено се появява на единия крак.

Тези, които страдат от хипотиреоидизъм - недостатъчно производство на хормони от щитовидната жлеза - често отичат. При този хормонален дисбаланс течността се натрупва в междуклетъчното пространство и човек, без да преяжда, наддава на тегло. Отокът обикновено засяга не само лицето, но и цялото тяло.

Но при много хора отокът, особено по краката, все още не е свързан с никаква патология. Появата им често се провокира от заседнала или стояща работа, тесни обувки, прекалено горещо време и лошо регулиран режим на пиене на вода. При жените причината за оток са критичните дни и бременността. В такива случаи контрастните вани ще помогнат на уморените крака да се възстановят по-бързо. Не е трудно да ги прилагате.

В единия съд налейте хладка вода - около 15 градуса, в другия - гореща: 38-39 градуса. Потапяйте краката си до нивото на глезените първо в топлата вода за три минути, а след това за 10 секунди в студена вода. И така няколко пъти. Процедурата трябва да завърши с потапяне в студената вода. Подсушете краката с мека кърпа, особено внимателно - кожата между пръстите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай