Не е за вярване! Ето срещу какво помага пиенето на кафе

Установено е, че вероятността за развитие на Паркинсон е с 40% по-малка при 25% от любителите на кафе

Не е за вярване! Ето срещу какво помага пиенето на кафе | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Това, което ядем и пием, оказва значително влияние върху здравето ни, а ново проучване откри още една връзка между пиенето на кафе и по-малката вероятност от развитие на болестта на Паркинсон, съобщи "Сайънс алърт".

Разглеждайки данни, събрани за 184 024 лица в продължение на средно 13 години, международният екип от изследователи, който стои зад проучването, установи, че при консуматорите на кафе рискът от заболяване от Паркинсон е по-малък от този при неконсумиращите кафе.

При допълнителен анализ на извадка от стотици хора с Паркинсон са измерени нивата на основните метаболити на кофеина - параксантин и теофилин - в кръвта, като е установено, че те имат обратна връзка с риска от развитие на Паркинсон.

"Това проучване демонстрира обратна връзка на консумацията на кофеиново кафе с риска от болестта на Паркинсон в една от най-големите лонгитюдни кохорти в света с повече от 20 години проследяване", написаха изследователите в публикувания си документ.

Това не е първото проучване, което открива връзка между кафето и болестта на Паркинсон, но то отива по-далеч от предишни изследвания, тъй като разглежда биомаркерите за прием на кофеин години преди диагностицирането на болестта на Паркинсон.

Установено е, че вероятността за развитие на Паркинсон е с 40% по-малка при 25% от любителите на кафе в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе. При всички консуматори на кафе в проучването измереното намаление на риска варира между приблизително 5 и 63% в зависимост от страната.

Въпреки че връзката се запазва и при отчитане на фактори като тютюнопушене и пиене, тя все още не е достатъчна, за да се докаже пряка причина и следствие. Въпреки това изглежда, че има нещо в кофеина и неговите съставки, което предпазва мозъка на хората.

Въз основа на предишни изследвания се смята, че начинът, по който кофеинът поддържа потока на допамин в мозъка, може да е причината за тези ефекти. Паркинсонът в мозъка се характеризира с намаляване на допамина, което се дължи на загуба на нервни клетки в така наречената субстанция нигра.

"Тези невропротективни ефекти съответстват на нашите открития, които разкриха обратна връзка между кофеина, параксантина и теофилина и честотата на болестта на Паркинсон", написаха изследователите.

Като се има предвид начинът, по който кофеинът въздейства върху нашите неврони, може би не е изненадващо, че изглежда има връзка с невродегенеративните заболявания. Тъй като обаче все още не сме сигурни как точно започва болестта на Паркинсон в мозъка, е трудно да бъдем сигурни.

Важната работа по установяване на това какво предизвиква Паркинсон, какво може да повлияе на риска от заболяване и как може да се спре болестта, продължава. Само в САЩ близо един милион души живеят с това заболяване, което води до влошаване на проблемите с треперенето, нормалното движение, равновесието и сковаността на крайниците.

"Кафето е най-широко консумираната психоактивна напитка в света", твърдят изследователите.

Разкриването на биологичното действие на кофеина върху болестта на Паркинсон не само носи важни последици за общественото здраве, но също така подобрява разбирането ни за етиологията на болестта на Паркинсон и насърчава потенциални стратегии за превенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай