Кои хигиенни навици са вредни?

Отговорите от козметолог-дерматолог

Кои хигиенни навици са вредни? | StandartNews.com

Всеки спазва хигиена през живота си. Тя е тази, която някога е позволявала на хората да не умират от инфекции и други заболявания, поради което сега хората редовно мият ръцете и тялото си и поддържат спретнат външен вид като цяло. Някои хигиенни навици обаче сериозно могат да ни навредят, пише Блиц.

Олга Андриянова, козметолог-дерматолог и заместник-главен лекар в SM-Cosmetology, изброи такива нездравословни хигиенни процедури .

Според експерта от детството ни учат да се грижим за себе си - и това е правилно, но някои навици „със знак плюс“ само изглеждат така.

 

Ето ги и тях:

1. Мийте зъбите си след хранене

Някои хора мият зъбите си не само сутрин и вечер, но и след всяко хранене. Това е излишно, смята Андриянова. Можете само да нараните емайла и венците, по-добре е да използвате специална вода за уста.

2. Почистете кожата както със скраб, така и с кърпа.

Някои хора може да прекалят, когато се опитват да получат гладка и мека кожа.  Подобни комбинации крият висок риск от нараняване или изсушаване на кожата, причинявайки акне или дерматит.

3. Вземете гореща вана, за да „отворите порите“

Отново, за да почистят кожата, много хора обичат да седят и да се наслаждават на гореща вана. Но такива процедури могат да доведат до образуване на синини и петехии (точковидни обриви) или да изсушат кожата.

4. Мийте косата си всеки ден

Честото миене на косата може да изсуши кожата ви и да доведе до пърхот. Ако ситуацията не е критична, тогава е по-добре да използвате сух шампоан или да направите прическа, която ще скрие мазната коса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай