Бременните да се пазят от коклюша

Токсините на бактерията причинител могат да бъдат пагубни за плода

Бременните да се пазят от коклюша | StandartNews.com

* Токсините на бактерията причинител могат да бъдат пагубни за плода

Д-р Пе­тър Къ­тев

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. 

На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе!".

"Благодарен бъди към малкото, а останалото ще те изненада"! Част от цитат на Марк Твен, познат на света благодарение на творчество си, превърнало го в една от най-ембламатичните фигури в литературата. Сред любопитните факти за него, освен че изпитва нескрито влечение към науката и технологиите, е това че денят, в който се ражда, а след време и си отива съвпада с появата на Халеевата комета. До колко тази случайност белязва неговия живот едва ли някой може да каже. Но факт е, че възгледите на писателя и хуморист далеч не са се базирали на материалния просперитет. Нещо, което си проличава от споделеното от него по повод благодарността към това, което имаш. Днес въпросното усещане ако можем така да го наречем е голяма рядкост, тъй като всико се измерва в количествен аспект. Колко пари имаш, колко коли и къщи притежаваш и т.н. А колкото и много да са те, сякаш никога не са достатъчни. Винаги можже още и още повече. Но единственото, което явно не се измерва в количествен аспект и не подлежи на разсъждението на Мечо Пух: "колкото повече, толкова повече" е здравето. За него никой не ламти, защото то не се вижда с просто око, а и никой няма да се захласне по него така, както би го направил ако го заслепиш с нещо на четири колела. Никой няма да те попита колко си се изръсил за здраве, но без никакъв проблем ще се поинтересува колко ти струва часовника. Та ето така здравето се оказва, че изпада от графата с придобивките, които в днешния свят хващат окото. И понеже е така, когато го загубим разходите и горчивият привкус от страданието си остават само за собствено разсъждение. Дори и няма с кой да споделим, че сме се изръсили здраво, за да си го върнем, защото никой не се интересува от това. Важни са друг тип харчове. Тези, издигащи ни в очите на хора, които никога няма да бъдат благодарни, на това което имат, защото вечно им е недостатъчно. 

Е, вярно е, че липсата поражда някаква форма на страдание, но когато тя е свързана с отсъствие на здраве си е вече мъчение. За такова биха определили коклюша, страдащите от него. За това заболяване се заговори сравнително скоро, макар че същото мнозина от нас мислеха, че е останало в миналото. Но както е добре известно то има навика да преследва човека, особено ако му е дал повод да се повтори. 

Коклюшът наричан още пертусис или магарешка кашлица представлява остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, което се предава по въздушно-капков път. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis. 

Счита се, че инкубационният период на болестта варира в рамките на 1 - 2 седмици след заразяването. Но инфектираните до 40-ия ден се смятат за заразоносители. Това прави коклюшът изключително лесно преносим и създава риск за висока честота на заболеваемост. Още повече, че при него клиниката, особено в началото, започва с грипоподобни симптоми като повишена температура, отпадналост и постепенно засилваща се суха кашлица. Тази клиника у мнозина не провокира каквото и да е друго съждение извън това, че някъде са лепнали поредната настинка. Така се предприема и респективно симптоматично самолечение, а не рядко и никакво, осланяйки се на "великата" теза, че организмът ще се пребори сам. 

По този начин естествено се стига до задълбочаване на заболяването, което вече трудно би могло да се охарактеризира на грип или нещо подобно, тъй като кашлицата придобива пристъпен характер, водещ до невъзможност човек да поеме въздух по време на пристъпа. Започва да се наблюдава зачервяване при очите, а езикът и устните посиняват. Кашлицата вече е придружена от храчки, светли на цвят с жилава консистенция. Нейната тежест може дори да провокира и повръщане. А бронхопневмонията е най-честото усложнение, до което се стига. 

За да се избегне подобен развой на събитията естествено е желателно, даже задължително изследване. Що се касае до коклюът, а до всяко заболяване, то може да даде най-точни отговор срещу какво предстои да се борим. И най-вече как да го преборим. 

В случая става дума за конкретен патоген, причиняващ болестта. Особеното при Bordetella pertussis е вирулентността и свойството му да се капсулира. Последното качество по принцип е присъщо за малко бактерии и по-скоро се наблюдава при спорообразуващите. Това прави патогена специален и респективно по-труден за лечение. Принос за упоритостта му имат и секретирания коклюшен токсин, аденилатциклазен токсин и трахеален цитотоксин.

Благодарение на тях B. pertussis има способността да инхибира функцията на имунната система на гостоприемника. Токсинът, известен като коклюшен причинява смущения в клетъчните механизми и пречи на фагоцитите да реагират правилно на инфекцията. Освен това този токсин има свойството да стимулира лимфоцитозата и да ограничава миграцията на неутрофилите към белите дробове. Той също така намалява функцията на клетките в тъканите, отговорни за бактериалното изчистване. Токсинът е отговорен и за пристъпите на кашлица. 

Трахеалният цитотоксин притежава способността да убива трахеалните епителни клетки. Това води до тежко компрометиране функциите на трахеята, която често наричаме дихателна тръба. Самото й име подсказва колко жизненоважна е тя най-малко, защото способства за отвеждането на въздуха до белите дробове. Дискредитирането на нейните функции резултат от въздействието на токсина, което включва дори и некротични процеси е виновно за липсата на възможност за поемане на въздух. Това в комбинация с неспираща кашлица би могло да доведе до пристъп на задушаване, заради което се появав посиняването при устните и езика. 

Коклюшът е рисково заболяване, с което бременните следва изключително много да внимават. Тук предпазливостта е от основно значение и се изразява в навременна реакция дори и да си мислят, че става въпрос за грип. Подценяването и/или неглижирането на първите симптоми може да нанесе сериозни щети както на бременната, така и на плода. 

Те произтичат от силата на патогена и по-точно от гореспоменатите секретирани от него токсини. Въпросните са в състояние да съсипят зрял организъм, а какво остава за такъв, който още дори не се оформил като такъв. Достигането на токсините до плода биха могли да предизвикат забавяне в развитието му, както и последващи усложнения след раждането. Което също така е възможно да бъде преждевременно заради възникналия инфекциозен процес. 

Не е за подценяване и възможността новороденото да развие симптоми на коклюш, които за него биха могли да бъдат смъртоносни, предвид факта, че при тях се наблюдава ограничаване притока на кислород. Липсата на достатъчното му количество за организма и най-вече мозъка пък е предпоставка за развитие на последващи диагнози с последици трудни за терапевтиране. Поради тази причина за предотвратяване на подобни ситуации най-доброто средство си остава превенцията и профилактиката. Или най-просто казано системната грижа за здравето.  За това помнете: "Nimia omnia nimium exhibent negotium hominibus - Всичко, което не е по мярка, причинява на хората големи грижи" - Плавт. 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай