Въвеждат як контрол за носенето на маски в София

Може би си струва парламентът да преразгледа самите санкции, призова Йорданка Фандъкова

Въвеждат як контрол за носенето на маски в София | StandartNews.com

Ще бъдат удвоени екипите, които ще проверяват в градския транспорт за спазване на мерките срещу коронавируса, като това се отнася най-вече за носенето на предпазни маски, съобщи на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще издам заповед за задължително носене на маски в затворени публични пространства, от утре удвояваме екипите за контрол. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Преди още да зная, че министърът ще издаде заповед за носенето на маски, ако той не го беше направил, аз щях с моя заповед да върна от препоръчителен в забранителен режимът за неносене на маски или по-скоро в препоръчителен от задължителен режимът за носене на маски не само в градския транспорт", допълни Фандъкова.

Според нея е важно там, където хората се събират в магазини, в институциите, в публичните места, офиси, където има посетители, много хора, да продължат да се носят маски, шалове или шлемове. Според нея това има ефект, макар и не 100 %.

Вижте още: Пак слагаме маските. Задължително!

"Това е нещо, което ще контролираме. Разговарях и с д-р Пенчев и с директора на СДВР г-н Хаджиев, затова да се увеличи контролът навсякъде. Какво се случва в градския транспорт? Миналата седмица три екипа правиха непрекъснати проверки проверени са 700 превозни средства, предупредителни протоколи са издадени десетки. Има само 16 акта. Минималната глоба е 300 лв. съгласно Закона за здравето. Информираха ме колегите, че те избягват да правят актове, а предпочитат предупредителни протоколи. Очевидно обаче това не върши работа. От утре удвояваме екипите, ще мобилизираме още полицаи от общинска полиция. Поискат полицаите от районните полицейски управления също да се включат в контрола", допълни кметът на София.

"София ще се включи съвсем осъзнато в процеса на контрол, защото данните за София са също обезпокоителни", коментира още Фандъкова. "Умолявам софиянци нека да се върнем към това отношение, което имахме с времето с най-тежките мерки", каза още Фандъкова.

Според нея трябва да спазваме тези мерки. "Не ни пречи да сложим маската, когато влезем на публично място. С това пазим не само нашето здраве, но и здравето на околните. Аз ще издам също моя заповед на база на решението на Софийския оперативен щаб за задължителното носене на маски в затворени публични пространства. Ще изпишем подробно, за да не спори полицията в метрото дали трябва да глобява или не. Ще изпишем подробно всичко това, разбира се, ресторантите няма как клиентите да ходят с маски, но персоналът задължително трябва да носи най-малко шлемове. Това са нормални неща и смятам, че не е нужно експертите непрекъснато да се мъчат да ни убедят", заяви още Фандъкова.

"Виждам много добре какво се случва около центъра, включително миналата вечер в градинката "Кристал", затова съм поискала да има засилен контрол в районните полицейски управления", допълни още Фандъкова.

"Може би си струва парламентът да преразгледа самите санкции. 300 лв. за неносене на маски, може би спират контролните органи. Лично смятам, че за хората еднакво дисциплинирано би било една нормална разумна санкция за това. Това е въпрос, който ще се обсъжда, разбира се. Искам да намерим всички механизми, които да доведат до много строг контрол и да няма дискусии. Всеки, който нарушава, да може да си плати санкцията и да знае, че контролът е неминуем. Очевидно, че в някои часове и в някои превозни средства такава дистанция от метър и половина не може да се спазва. Все още хората не са се върнали в градския транспорт. Включително и в метрото сме далеч от 350 хил. души дневно", каза още Фандъкова.

Вижте още: Глобяват ГЕРБ и БСП за неспазване на трите Д

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай