Вижте какви са мерките по европейските курорти

В Западна Европа засега е спокойно, проблемите са на изток

Вижте какви са мерките по европейските курорти | StandartNews.com

Властите в Европа, в които разпространението на коронавируса беше спряно през пролетта, сега са принудени отново да въвеждат ограничения заради локални огнища на заразата, пише БГНЕС..След постепенната отмяна на ограниченията нямаше ръст на заболеваемостта, но след отварянето на вътрешните граници на ЕС броят на заразените отново започна да расте.

В Северна Европа ситуацията може да се определи като спокойна, в Западна Европа властите засега се справят с локалните огнища. В южната част на континента, където се намира голяма част от известните курорти, положението става тревожно. Но най-голямо безпокойство предизвиква Източна Европа, където заболеваемостта надхвърля в пъти показателите от пролетта. Властите в редица държави от региона са принудени отново да въведат ограничения, а някъде и да връщат карантината.

Испания – с маски на плажа

Властите в Испания говорят за поне 120 локални огнища на коронавирус в различни части на страната. Седмичният ръст на заразените в сравнение с края на юни се е увеличил два пъти.

В редица региони започнаха да връщат карантинните мерки. В голяма част от Испания е задължително носенето на маски не само в транспорта и на закрито, но и на улиците. В Андалусия дори отидоха по-далече: който не е с маска на плажа или в басейна трябва да се бръкне със 100 евро, за да си плати глобата.

Италия – без карантина

В Италия до края на юли действа режим на извънредна ситуация. В началото на месеца случаите на коронавирус започнаха да се увеличават. Властите обявиха, че инфекцията е внесена отвън и затвориха временно достъпа на граждани от държави извън ЕС. Всички пристигащи от неевропейски държави, включително италианци, са длъжни да останат в двуседмична карантина.

Връщането на всеобща карантина засега не се планира, успокои премиерът Джузепе Конте.

Франция се готви за втора вълна

В края на юни седмичният ръст на заразените с коронавирус се увеличи до 3,1 %, но сега вече спадна до 2,2 %. Президентът Еманюел Макрон заяви, че има признаци на завръщане на вируса, но републиката има готовност за възможна втора вълна. Премиерът Жан Кастекс обяви, че дори и да бъде въведен режим на самоизолация, той няма да има „абсолютен характер”.

Германия бързо спря втората вълна

В края на юни в Германия бяха регистрирани огнища в няколко месопреработвателни предприятия, което доведе до въвеждането на строги мерки – ограничаване на контактите, затваряне на кината, спортните зали, музеите и заведенията. Властите успяха да спрат заразата, а седмичният ръст е около 1,3 %.

Освен това повече от 92 % от пациентите в Германия са оздравели, което е максималният показател в света след Китай.

Коронавирус на фона на протести

Най-тежка е ситуацията в Източна Европа и на Балканите, които през пролетта успяха да избегнат бурното разпространение на инфекцията.

В Сърбия опитите за затягане на карантината заради ръста на заболели бяха посрещнати с протести. В Белград властите отмениха връщането на полицейския час заради безредиците, но в сила останаха редица мерки: не може да се събират повече от 100 души в едно помещение и повече от 500 на улицата, не работят нощните клубове и кафенетата без тераси. Режим на извънредна ситуация има в 20 града и общини.

В Румъния властите удължиха режима на тревога – местен аналог на извънредна ситуация. На ден в страната се регистрират около 600 нови случая, а министърът на здравеопазването обяви за втори пик на епидемията. В Румъния има протести срещу законопроект, който, ако бъде приет, ще позволи заразените да бъдат поставяни в изолация без тяхно съгласие.

В България от началото на юли всеки ден съобщават за пет пъти повече заразени, отколкото през април. От 10 юли в страната преустановиха работа нощните клубове, баровете и дискотеките на закрито, на празнични събития не може да присъстват повече от 30 души, а всички спортни състезания са без публика.

Много държави обвиняват съседите си за ръста на заболелите и някои от тях въведоха двуседмична карантина за граждани от някои от балканските страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай