Витанов каза кога да започнем да се тревожим

Той призова гражданите да внимават при пътуванията си до Гърция и Западна Европа

Витанов каза кога да започнем да се тревожим | StandartNews.com

Проф. Николай Витанов каза кога трябва да започнем да се тревожим. 

"Като надхвърлим 1000 нови случая на ден, добре е да сте с повишено внимание и да избягвате места, където се събират много хора за дълго време. Надхвърлихме 1000 случая на ден. Тръгваме към 2000 случая на ден. Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място", написа математикът от БАН в профила си във Фейсбук.

Представяйки данни за епидемиологичната обстановка у нас и в чужбина, той призова гражданите да внимават при пътуванията си до Гърция и Западна Европа заради повишаващия се брой на случаите на Kовид-19 там. 

"Откъде може да внесете нещо? От Гърция и Западна Европа. В Германия например вчера новите случаи са 150 000. Там модифицираният Омикрон си бушува. Внасяме си", коментира математикът. 

"На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост виждате – типична лятна картина с очаквана по-голяма заболеваемост по морето заради струпването на хора и покрай София-град заради почивките в Гърция и ваканцията на гурбетчиите. Червеното се очаква да расте на площ", пише той. 

"Тръгваме от много ниска база, няма дифузно разпространение, затова броят на случаите у нас е много по-малък от този в други страни", обобщава Витанов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай