Ваксината идва с Дядо Коледа

Щабът ще реши кой да е първият ваксиниран

Ваксината идва с Дядо Коледа | StandartNews.com

Ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech ще дойде у нас с Дядо Коледа. Тя ще бъде натоварена на камиони от завода-производител на 24 декември, за да бъде разпространена едновременно във всички страни от ЕС. У нас ще пристигне на 25 декември. "Ще я посрещнем и ще я сложим във фризерите, които вече са приготвени", каза главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова тв.

Властите преговарят да бъде доставена в две точки у нас - освен в София, и в Бургас. Ако това е невъзможно, ще бъде транспортирана от нашите власти.

Ваксинацията ще започне на 27 или 28 декември, както реши щабът, посочи д-р Кунчев. Кой ще бъде първият ваксиниран - това също ще реши щабът.

Ще се започне с 5000 души – по една доза, но ще има възможност във всеки областен град да почне ваксинация. В първата фаза ще се ваксинират само медици. "От февруари нататък са големите количества", добави Кунчев за тази ваксина, след като уточни, че през първата седмица на януари идва остатъкът от първата пратка. Няма да чакаме да свърши първата фаза, за да почне втората фаза, посочи Кунчев.

Не искам да коментирам нищо по ваксината, докато не дойде официалното становище на Европейския орган по лекарствата, каза още д-р Кунчев.

Ваксината на Moderna се държи на минус 20 градуса, но при изваждане и съхранение на температура от 2 до 8 градуса тя трае един месец. Ттази на Pfizer/BioNTech се държи на минус 70 градуса и издържа 5 дни при от 2 до 8 градуса. Попитан коя ваксина би си сложил, доц. Кунчев не отговори конкретно. "Няма да кажа нищо за никоя ваксина, докато не получа решение на Европейската агенция по лекарствата – това е нормалното. Нормалният път да дадеш мнение за нещо е когато имаш официалната информация", каза националният здравен инспектор. Той увери, че ЕК ще извади на всички езици в ЕС всичката необходима информация за информиран избор, включително указания за медицинските специалисти, които ще поставят съответната ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай