Ваксина срещу морбили пази от тежък Covid-19

Учени в САЩ с важно откритие в битката с коронавируса

Ваксина срещу морбили пази от тежък Covid-19 | StandartNews.com

Учени от САЩ установиха, че хората, получили ваксина срещу морбили, рубеола и паротит, са значително по-малко склонни да страдат от тежки форми на COVID-19 от неваксинираните пациенти. Това съобщиха от пресслужбата на Американското общество по микробиология (ASM) с позоваване на статия в списанието mBio.

„Проведохме първото имунологично проучване, изследващо статистическите връзки между ваксинацията срещу морбили, рубеола и паротит и симптомите на COVID-19. Установихме обратна връзка между антителата срещу паротит и тежестта на COVID-19. те наистина съществуват и трябва да бъдат изучавани “, каза Дейвид Харли, професор от Университета на Джорджия в Атина (САЩ), цитиран от пресслужбата на ASM.

След избухването на глобалната епидемия от коронавирус биолози и лекари от цял ​​свят започнаха не само да разработват ваксина срещу ТОРС-CoV-2, но и да изследват ефекта на вече съществуващите ваксинации срещу други заболявания върху COVID-19. От известно време учените са възлагали надежди, че ваксината BCG, която предпазва човек от туберкулоза, може да намали вероятността от заразяване или развитие на тежки последици от коронавирусна инфекция, но тези надежди не се оправдаха.

Харли и колегите му провеждат подобни експерименти от юни тази година, използвайки комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит (MMR). В тези наблюдения са участвали 80 доброволци, които наскоро са получили подобна ваксина и впоследствие са се заразили с коронавирус.

Това даде възможност на учените да преценят доколко ефективно MMR ваксината предпазва човек от ефектите на SARS-CoV-2, попадащи в тялото му. За целта учените събраха кръвни проби от всички пациенти и сравниха тежестта на техните симптоми с концентрацията на антитела към вируса на паротит.

Оказа се, че ваксината срещу морбили, рубеола и паротит наистина има някои защитни ефекти срещу коронавируса. Това се изразява във факта, че колкото повече антитела срещу вируса на паротит присъстват в тялото на носители на COVID-19, толкова по-малко се проявяват симптомите на заболяването.

По-специално, всички доброволци, в чието тяло нивото на антителата достига 130-300 конвенционални единици, не показват характерни симптоми на коронавирусна инфекция или страдат от много леки форми на нея. От друга страна, тези пациенти, върху които MMR ваксинацията няма почти никакъв ефект, често получават пневмония, треска и други сериозни последици от развитието на COVID-19 и често попадат в интензивно лечение и вероятността за това е по-висока, колкото по-малко антитела присъстват в кръвта им.

"Моделът, който открихме, може да обясни защо децата и юношите рядко страдат от тежки форми на COVID-19. Днес почти всички деца в САЩ и други развити страни получават първата такава ваксина на 12-15 месеца от живота, а втората на 4 -6 години ", - обобщи Джефри Голд, един от съавторите на работата от Организацията за защита на околната среда в Уоткинсвил (САЩ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай