Учени казаха колко са ефикасни антигенните тестове

Отрицателен бърз тест непосредствено преди семейно събиране не дава гаранция за защита на участниците

Учени казаха колко са ефикасни антигенните тестове | StandartNews.com

Белгийски изследователи предупредиха в навечерието на празниците да не се предоверяваме на бързите антигенни тестове за COVID-19, съобщи Ройтерс.

Учените са убедени, че дъхът на заразените съдържа високи нива на вируса през първите два дни след инфекцията, а това е периодът, в който много антигенни тестове не се позитивират.

Учените, публикували резултатите си на платформата "Рисърчскуеър" в очакване на независима оценка, споделят с властите опасенията си и предупрежденията да се вземат мерки за общественото здраве в период, когато много хора възнамеряват да използват антигенни тестове за скрининг преди семейни събирания за празниците.

"Отрицателен бърз антигенен тест непосредствено преди семейно събиране не дава гаранция за защита на участниците, особено ако човек се подлага на тест скоро, след като е бил изложен на вируса", каза Еманюел Андре, микробиолог от Католическия университет на Льовен, участвал в изследването заедно със специалисти от университетската болница и изследователския институт IMEC. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай