Събота,

СЗО: Новият щам не е извън контрол

От: Пламен Вълков -
174
СЗО: Новият щам не е извън контрол
A
A
A

Откритият във Великобритания нов коронавирус с по-висока скорост на предаване, все още не е извън контрол и може да бъде овладян чрез съществуващи мерки, заяви Световната здравна организация, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Ние сме имали много по-висок (процент на заразяване) в различни точки от тази пандемия и сме го овладели", каза шефът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън на пресконференция.

"Така че тази ситуация не е извън контрол“.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок по-рано заяви, че новият вариант е "извън контрол", като британските власти заявиха, че той е 70% по-преносим от основния щам.

„Мерките, които прилагаме в момента, са правилните мерки“, каза Райън. "Трябва да направим това, което сме правили, може просто да се наложи да го направим с малко повече интензивност и за малко по-дълго, за да сме сигурни, че можем да поставим този вирус под контрол“.

Приблизително 30 държави затварят границите си за хора, пътуващи от Великобритания или Южна Африка - където се появи друг вариант - за да спрат по-нататъшното разпространение.

"В някакъв смисъл това означава, че трябва да работим по-усилено", каза Райън. „Дори ако вирусът е станал малко по-ефективен за разпространение, вирусът може да бъде спрян“.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Нов Щач Сзо