СЗО на тръни, сестрите на Омикрон се опитват да пробият

Организация съобщи, че наблюдава десетки случаи на два нови подтипа на силно предавания щам на коронавируса

СЗО на тръни, сестрите на Омикрон се опитват да пробият | StandartNews.com

Световната здравна организация съобщи, че наблюдава десетки случаи на два нови подтипа на силно предавания щам на коронавируса Омикрон в опит да прецени дали са по-заразни или по-опасни от предишните. В изявлението се казва, че СЗО е поставила BA.4 и BA.5, сестринските варианти на оригиналния вариант на Омикрон BA.1, в списъка за наблюдение.

BA.1 и BA.2 вече се наблюдават, в момента доминиращи в световен мащаб, както и BA.1.1 и BA.3. СЗО каза, че е започнала да ги наблюдава за нови мутации, които трябва да бъдат допълнително проучени, за да се разбере тяхното въздействие върху имунния потенциал за избягване. Известно е, че вирусите мутират постоянно, но само няколко мутации влияят върху способността им да се разпространяват или избягват предишен имунитет, причинен от ваксинация или естествена инфекция, или тежестта на заболяването, което причиняват.

BA.2, например, в момента представлява почти 94 процента от всички секвенирани случаи и е по-преносим от своите „братя и сестри“, но доказателствата към днешна дата показват, че по-тежка форма на заболяването е по-малко вероятно да се развие.

Според данните на СЗО в глобалната база данни на GISAID са докладвани само няколко десетки случая на подварианти BA.4 и BA.5.

Британската агенция за здраве и безопасност миналата седмица обяви, че BA.4 е открит в Южна Африка, Дания, Ботсвана, Шотландия и Англия между 10 януари и 30 март.

Всички случаи на BA.5 са открити в Южна Африка миналата седмица, но по-рано тази седмица Министерството на здравеопазването на Ботсвана обяви, че е идентифицирало четири случая на подварианти BA.4 и BA.5 при хора на възраст от 30 до 50 години, които са били напълно ваксинирани. Всички пациенти имат по-леки симптоми на заболяването. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай