Съветват пациенти с ужасно заболяване да се ваксинират срещу ковид

Новият вариант на COVID-19 все още се проучва. Няма данни да протича по-тежко

Съветват пациенти с ужасно заболяване да се ваксинират срещу ковид | StandartNews.com

Пациентите у нас, които са заразени с ХИВ са съветвани от лекуващите ги лекари да се ваксинират срещу COVID-19, съобщи за телевизия НоваНюз доц. Нина Янчева-Петрова, ръководител на катедра "Инфекциозни болести" в Медицинския университет в София. Тя допълни, че от ХИВ в България се лекуват 3702 пациенти.

"Новият вариант на COVID-19 все още се проучва. Няма данни да протича по-тежко. Произходът му е от Южна Африка, където нивото на ваксинация е ниско, а това води до връзка и с нашата страна, където имунизационният процес също е слаб", коментира медикът.

Според нея съществуващите ваксини в кратък срок могат да бъдат модифицирани, за да действат ефективно и срещу нови варианти.

Доц. Янчева-Петрова коментира, че хората трябва да се доверяват на науката и широката база данни, защото често конспиративните теории тръгват от учени и техните мнения. "Незнанието сред медицински специалисти е голям проблем", категорична е инфекционистката.

Според д-р Катрин Смолууд, старши директор по спешни ситуации в СЗО - Европа, е нужно повече време, за да се проучи Омикрон. "Южна Африка не е постигнала висок процент на ваксинация, така е и в България. Сега трябва да се засили процесът, това е подходящото време. Повече от 500 000 животи са спасени заради имунизацията", добави ученият.

Смолууд заяви още, че дори да има спад в ефикасността на ваксината за Омикрон, тя все пак върши работа.

Всички Актуални новини от България и Света

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай