Спокойно, ваксината не боли!

Първата ваксина в Пловдив бе поставена между коледната елха и снежния човек от празничната украса на УМБАЛ „Св. Георги“

Спокойно, ваксината не боли! | StandartNews.com

Изобщо не боли,  успокои първият медик, ваксиниран срещу коронавирус в Пловдив. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров призна, че чул от колеги в чужбина, че поставянето на инжекцията е особено болезнено. „Явно партидата за България  не боли“, пошегува се докторът, след като лично я изпита, съобщи "Марица".

Той даде старт на кампанията по ваксинирането в Пловдив и областта минута, след като първата инжекция в България бе поставена на здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

Специалистът по епидемиология д-р Християна Бацелова и нейният екип бяха в готовност още преди 10 ч. да посрещнат първите желаещи да се ваксинират в УМБАЛ „Св. Георги“. В последния момент обаче се оказа, че в определеното помещение няма обхват и медиите не могат да предават на живо. Затова се наложи реорганизация по изключение – столът за пациента и нужното оборудване бяха пренесени в коридора. Така първата ваксина бе  поставена между коледната елха и снежния човек от празничната украса на УМБАЛ „Св. Георги“.

Преди да му бъде сложена ваксината, д-р Маджаров мина задължителната процедура. Тя включва попълване на бланка за информирано съгласие, анкета за алергии и заболявания, измерване на температура и кръвно налягане. Оттук нататък всичко това ще се прави в определените за целта два кабинета, обясни изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ Карен Джамбазов. До края на днешния ден ще бъдат ваксинирани около 30 души от персонала, а в следващите дни – още 170. 90% от тях работят на първа линия, в списъка за първия ден са още членовете на Борда на директорите и ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурджева. От целия персонал в лечебницата, който наброява около 3000 човека, към момента желание да се ваксинират са изявили 25 на сто, но се очаква  кандидатите да се увеличават. 

„Ваксинирането ще внесе спокойствие. Да живееш всеки ден в страх и неизвестност, и да стоиш и да чакаш не е добра идея. По-добре е да имаш вариант и в момента това е ваксината“, каза проф. Джамбазов, който също ще си я постави днес.

Флаконите са приети в болничната аптека и през 2 часа там ще се съобщава какво количество е нужно да бъде извадено и подготвено за следващите в списъка.

Всеки ваксиниран ще бъде под лекарско наблюдение 30 минути след инжекцията, ако е имал преди алергични реакции. Иначе това време ще бъде 15 минути. Такава  е стандартната процедура за всички ваксини, каза епидемиологът д-р Християна Бацелова. Тя обясни, че ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“ няма противопоказания, освен евентуална алергична реакция към някоя от съставките. Според д-р Бацелова коронавирусът, който е инфекция с предаване по въздушно-капков път, няма как да бъде ограничен по друг начин, освен чрез ваксина. Колкото до скептицизма на хората, според епидемиолога той се дължи на това, че съвременният човек не се е сбълсквал в живота си с тежки епидемии, каквито в миналото са покосявали човечеството. „Винаги ваксината е по-безопасна, отколкото срещата с патогена“, категорична е д-р Бацелова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай