Вторник,

Ще действат ли ваксините, ако вирусът мутира? Говори МЗ

От: Редакция -
749
Ще действат ли ваксините, ако вирусът мутира? Говори МЗ
A
A
A

Отрзява ли се мутацията на коронавируса върху ефективността на ваксините срещу COVID-19? Отговор на този въпрос дават от Министерството на здравеопазването на страницата си във фейсбук. Ето какво гласи публикацията:

➡При хората, получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор. По този начин, освен че ще сме предпазени от тежко протичане на заболяването, ще спомогнем да се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти, които имат нови способности (пр. по-голяма заразност, по-тежко протичане и т.н.).

➡Актуални проучвания показват, че наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на вируса.

➡В момента доминиращ в Европа остава Делта вариантът (B. 1. 617. 2) на SARS-CoV-2. Проучвания показват, че прилаганите у нас ваксини имат значителен защитен ефект срещу варианта Делта.

❗Но! При незавършен ваксинационен цикъл (с поставена една доза от ваксините с двудозов прием) ефикасността на ваксините значително намалява. Ето защо завършената ваксинация е от съществено значение за постигане на добър защитен ефект!

➡„Ваксините срещу COVID-19 предизвикват създаването на неутрализиращи антитела, както и на Т-клетъчен имунитет срещу различни дялове на spike-протеина на вируса. По този начин се предизвиква адекватен имунен отговор. В резултат на това различните мутации не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините. Тъй като всички одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19 са кодирани за spike-протеина на базовия вирус, може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно“, посочват учените от института „Роберт Кох“ в Германия.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com