Риск. Кои са най-застрашените от Омикрон

Възрастните хора и тези с придружаващи даболявания

Риск. Кои са най-застрашените от Омикрон | StandartNews.com

"Симптомите, които може да очакваме, са същите, които знаем досега. Ако един вариант се предава по-бързо и по-лесно в сравнение с другите - с времето той успява да измести другите, защото е по-бърз.

Ако Омикрон продължи да се държи по начина, по който се държи досега, може да очакваме, че той ще стане доминантен. Това означава, че повечето от новите случаи ще бъдат с него", каза  епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков пред България Он Еър. По думите му рисковите групи си остават тези на възрастните хора и хората с придружаващи заболявания.

"Това са хората, които са най-много заплашени от тежко протичане и смърт с новия вариант. А за хората, които е дошъл моментът да си сложат бустерна доза - нека да го направят по-скоро. Не знам дали компаниите ще започнат да разработват нови ваксини за Омикрон, защото все още не знаем дали такива ще бъдат необходими.

От възникването на Омикрон са изминали по-малко от 2 седмици. Данните са все още малко и е трудно да се говори по темата. Но на този етап няма индикации за намаляване на ефективността на ваксините", подчерта специалистът. "С новите варианти те държат висока ефективност по отношение на предпазване от тежко протичане.

Заради това на този етап няма данни за нуждата от изработване на нови ваксини срещу новия вариант. Ако такава нужда се появи, те ще бъдат разработени и няма да отнеме твърде много време. Задължителната ваксинация е политическо, а не експертно решение", коментира д-р Петър Марков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай