Понеделник,

Разрешиха "Астра Зенека" за лица над 65 във Франция

От: РЕДАКТОР -
106
Разрешиха "Астра Зенека" за лица над 65 във Франция
A
A
A

Френският орган по здравеопазване обяви във днес, че е променил препоръката си за коронавирусната ваксина на "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет, и вече ще бъде позволено нейното използване при лица над 65-годишна възраст.

Данни от реално проучване в Шотландия, представени в British Medical Journal и очакващи партньорска проверка, дават много обнадеждаващи резултати относно краткосрочните ползи от първата доза ваксина срещу Covid-19 на компаниите Pfizer/BioNTech или на AstraZeneca при всички възрастови групи, включително при хората над 65 години, посочва HAS.

Това реално проучване сред 5-те милиона жители на Шотландия има за цел да оцени въздействието на ваксинацията върху хоспитализациите по възрастови групи (18-64 години, 65-79 години, и над 80 години). Независимо от възрастовата група, ваксинацията с една от двете изследвани ваксини значително намалява броя на хоспитализациите. Най-силно изразените ефекти се наблюдават 28 до 34 дни след първата инжекция: ефикасност от 85% за 18-64 годишни, 79% за 65-79 годишни и 81% за тези над 80 години.

Анализите, диференцирани според вида на приложената ваксина, потвърждават, че най-голямото въздействие се наблюдава 28 до 34 дни след първата инжекция, независимо дали с ваксината на Pfizer, известна като Comirnaty (EV = 85%) или с ваксината AstraZeneca (EV = 94%), като последната е прилаган главно при пациенти над 65-годишна възраст.

Изправен пред тези обнадеждаващи резултати, Френският орган по здравеопазване (HAS) предефинира мястото на ваксината AstraZeneca във стратегията за ваксиниране, като вече разширява използването й върху хора над 65-годишна възраст.

HAS обаче подчертава, че тези резултати са свързани с хоспитализации и не определят количественото въздействието на ваксината AstraZeneca върху появата на симптоматични форми на заболяването, нито върху намаляването на смъртните случаи. Той също така предупреди за липсата на данни, които да потвърдят ефикасността на първата ваксинационна доза 5 седмици след първата доза, въпреки че "други проучвания показват, че 12-седмичен интервал между двете дози на ваксината на AstraZeneca увеличава максимално нейния защитен ефект."

Здравният орган на Франция заяви, че скоро се очакват други проучвания, включително рандомизирано проучване от "Фаза 3" в Съединените щати и проучване за въздействието на ваксинацията с AstraZeneca в Обединеното кралство.

Междувременно от френското здравно министерство съобщиха, че страната е използвала едва една четвърт от ваксините на AstraZeneca, с които разполага, посочвайки че степента на използване на тази коронавирусната ваксина към 28-и февруари е била 24% - доста под заложена цел за 80-85% използваемост.

Това е в сравнение с използваемост от цели 82% на наличните във Франция ваксини на Pfizer/BioNTech и 37% на тази, разработена и произведена от Moderna.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com