Сряда,

Психиатър хвърли бомба! Какво се случва с мозъка при тежък ковид

От: Рачо Рачев -
833
Психиатър хвърли бомба! Какво се случва с мозъка при тежък ковид
A
A
A

Новопубликувани изследвания показват, че тежка ковид инфекция се равнява на 10 години състаряване на мозъка, съобщи пред бТВ ръководителят на Института по психично здраве проф. Ваня Матанова.

Тя обясни и причината – при коронавирус количеството кислород към мозъка намалява и това води до нарушения във функционирането му. „2-3 месеца след инфекция се появяват нарушения на краткосрочната памет - губим информация и не можем да активираме вече приета, запомнена информация“, посочи проф. Матанова.

Тя уточни, че апаратната вентилация е сериозен фактор за такова развитие.

Подобни нарушения на паметта се виждат при пациенти на от 20 до 70-годишна възраст, няма данни за деца, но при хората с когнитивни нарушения или деменция влошаването е изключително сериозно, предупреди експертът. Тя посъветва болните и близките им при тежко протичане на COVID-19 да търсят консултация с невролог, невропсихолог или клиничен психолог.

Често се налага прием на медикаменти - както се е случило и с проф. Матанова, след като тя самата прекарва коронавируса. Освен това обаче помага и т.нар. гимнастика за ума - четене на книги и решаване на кръстословици.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com