Прогнозират тежка и опасна вълна на Омикрон в България

В европейските държави той протича по-леко поради високия процент имунизирани

Прогнозират тежка и опасна вълна на Омикрон в България | StandartNews.com

Ситуацията с Омикрон е притеснителна. Информацията от европейските държави, че той протича по-леко, се дължи на високия процент имунизирани, разкри пред БНТ бившият здравен министър Костадин Ангелов.

"Няма връзка между това как протича Омикрон в Европа и как ще протече в България. Тук най-вероятно ще протече по-тежко. Нещо което е много лошо и опасно е, че тази вълна започна на фона на много висока хоспитализация както в интензивните, така и в консервативните отделения", допълни той.

Ангелов пожела успех на здравните власти, тъй като им предстоят трудни и смели решения и подчерта че няма да имат никакво време за обсъждания и анализи.

"Министър-председателят насочва вниманието на обществото към болничните легла. Това не е правилно. Проблемът на овладяването на тази криза са лекарите, професионалистите по здравни кризи, санитарите, хората, които се борят с тази вълна. Не са проблем леглата или респираторите", заяви Костадин Ангелов. По думите му е лъжа, че 50% от болничните легла в здравната система са заети.

Зеленият сертификат вече е задължителен за влизане в парламента. Протест очаква народните избраници и правителството в сряда, когато от "Възраждане" обявиха, че ще въстанат срещу решението.

"Позицията ни е последователна от самото начало досега - винаги сме настоявали правилата в НС да бъдат такива, каквито са за българските граждани още когато обсъждахме как да гласуват народните избраници, които са под карантина, ще тогава поставихме въпроса за зеления сертификат", каза Костадин Ангелов.

Няма значение колко е гръмогласна опозицията, важно е тя да предлага националноотговорни решения и най-вече когато предлага решения, да носи отговорност за тях, смята той.

"Винаги сме били на страната на науката, винаги сме защитавали здравето на хората. Безспорно "Възраждане" имат право да поставят тези неща, дали са правилни или не, мисля, че от нашата позиция става ясно какво мислим по този въпрос", коментира Ангелов предстоящия протест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай