Събота,

Професор: Ясновидците да кажат дали идва краят на пандемията

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
438
Професор: Ясновидците да кажат дали идва краят на пандемията
A
A
A

Дали се вижда краят на пандемията от коронавирус ще го кажат ясновидците, а лекарите не са от тях, заяви в интервю за БНТ проф. Николай Петров, ръководител на катедра по анестезиология и интензивно лечение във ВМА.

Според него Омикрон наистина протича по-леко от предходните варианти, много хора го карат на крак у дома, някои нямат никакви симптоми. Затова Петров изрази надежда, че с Омикрон се върви в посока да се изгради групов имунитет срещу коронавируса.

Хората не трябва да се плашат от това, че са позитивни, това не означава непременно, че са болни, каза професорът.

Уточни, че при предните вълни от 10 души в реанимация - 9 са губели живота си, но вече не е така. Интензивните отделения в момента не са така натоварени, както при предишни вълни, което е надежда за самата специфика на протичане на заболяването.

И все пак - какъв е профилът на пациент, който стига до интензивно лечение? "Неваксиниран, над 60 години, със затлъстяване, диабет и няколко хронични заболявания, които не са под добър контрол. По две причини - че той се страхува или е немарлив да ходи редовно при специалист да поддържа диабета си или няма този лесен достъп до специалист, както досега", каза проф. Петров.

Това обаче не означава, че по-младите, дори и да не са ваксинирани, са застраховани да не стигат до реанимация.

По думите на проф. Петров хората не отчитат колко натоварени са интензивните отделения от самото начало на пандемията.

"Малко хора си дадоха сметка, че всяка болница, за да функционира по стандарт, разполага с едно интензивно отделение. В рамките на пандемията това интензивно отделение трябваше да поема и тежките ковид пациенти, тоест работата стана двойно по-голяма. В интензивните клиники много трудно може да се открият нови легла, защото всяко легло върви с оборудване и персонал. Два до три пъти повече са пациентите и натоварването на персонала и това доведе до изпепеляване на хората", каза професорът.

Натоварването е избило в няколко посоки като заболявания и за съжаление някои лекари са си отишли, други получиха екземи, някои са с ментални проблеми, други са получили инсулти. Товарът в интензивните отделения е смазващ, казва проф. Петров.

Тази вълна тече с по-малко натоварване към интензивните клиники, което се дължи от една страна на спецификата на вируса, от друга страна на натрупания опит на лекарите от други специалности, които вече доста по-ефективно се грижат за пациентите, а това дава резултат като по-малко постъпили в интензивни клиники.

По отношение на ваксинирането професорът смята, че в изграждане на доверието принос имат и медиите и препоръча гласност да се дава предимно на хора, които контактуват с пациентите, които са на първа линия и имат доверието на пациентите.

Проф. Петров определи като непочтено публичното говорене на една от политическите сили, която успя да влезе в парламента с кампания срещу ваксинирането. "Хората го казват за n-ти път - дистанция, маска, ваксина. Силовото убеждаване за ваксинация обаче не е решение", каза професорът.

Той сподели и научна новост, с която се е запознал наскоро - бустерната доза е добре да бъде от различна на първите две дози ваксина.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com