Петък,

Проф. Балтов: Имаме трета вълна на ковид

От: Стандарт -
216
Проф. Балтов: Имаме трета вълна на ковид
A
A
A

Новият английски щам е дал началото на трета вълна от коронавирус в Европа. Това заяви пред bTV шефът на "Пирогов" - проф. Асен Балтов.

"Казваме тези неща не за да плашим хората. Това, което се случва в Европа, според мен е трета вълна. Това е в Нидерландия, Франция, Великобритания, Испания.

Не са малко нарастващите случаи, това, че сме оазис в момента, не трябва да ни притъпява вниманието, трябва да сме сериозно подготвени", добави Балтов, "Говорим за една много по-заразна модификация на вируса. Този щам е много по-агресивен, навлизайки ще измести по-слабия щам и повече хора ще бъде заразени", уточни професорът.

"В Пирогов сме готови, тези 450 легла, които бяха разкрити, са готови отново да бъдат включени за пациенти с коронавирус. Около 25% са болните в лечебното заведение, които са с коронавирус.

В момента се грижим за 18 пациенти в интензивно отделение и 100 със средно-тежка форма на COVID-19. Осем души от апаратно дишане успяхме да ги върнем към нормален начин на живот", обясни още професор Балтов. 

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com