Четвъртък,

Притеснението расте. Кюстендил необяснимо пламна

От: СТАНДАРТ -
143
Притеснението расте. Кюстендил необяснимо пламна
A
A
A

Рязкото увеличение на случаите на коноравирус у нас породи много въпроси. Особено за Кюстендил, където бе отчетен бум на заразените. Днес гладът се оказа на трето място сред основните огнища – след София и Бургас. Заразените за денонощие са 58.

ВИЖ ОЩЕ: Кошмар. 10 пъти повече заразени

Здравният министър проф. Костадин Ангелов вчера беше в града и заяви, че ситуацията е притеснителна. Властите не могат да си обяснят рязкото покачване на случаите в последните дни, предава Нова тв. Според проф. Ангелов, скокът може да се дължи на заразяване на цели семейства и родове.

„Най-вероятно заразата в Кюстендил тръгна заради контакти по битов път. Тъй като се касае за въздушно-капкова инфекция, скоростта на заразяване е много голяма. Това става предимно в цели родове, семейства и работната среда на хората. Такива са и впечатленията от постъпващите пациенти”, обясни директорът на МБАЛ-Кюстендил д-р Александър Величков. Той посочи, че не се наблюдават разлики при протичането на болестта сега. „Имаме и среднотежко и тежко болни, интубирани и смъртност. Но не е по-различно, отколкото досега”, добави д-р Величков.

75-те пациенти, настанени в болницата, директорът ѝ съобщи, че са се натрупали за около седмица. „Ще разширяваме базата с леглата, защото не можем да откажем прием на болни. Това е единствената болница в града”, добави д-р Величков.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com