Прехвалено лекарство почти няма ефект при COVID-19

Хидроксихлорохинът почти не действа, когато болният е в напреднал стадии на болестта

Прехвалено лекарство почти няма ефект при COVID-19 | StandartNews.com

Макар да се включи в лечението на COVID-19, хидроксихлорохинът почти няма ефект, когато болният настъпи в напреднал стадии на болестта. Затова трябва много да се внимава с прилагането му, предупреди пред Нова телевизия полковник доц. д-р Георги Попов, началник на Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА.

„Приближаваме се към пика и никой не знае кога ще е точно той. Не мога да съм сигурен, но към края на април-началото на май. Има много въпроси на които науката не може да отговори, като тези дали преболедувалите ще се разболеят отново. Възможно е да има втора вълна“, съобщи Попов.

Ако се стигне един пик на заболяването, то доста бавно ще спадне и ще се проточи след 13 май. Маските намаляват риска най-вече за околните и те имат своето място за преодоляването на епидемията. Но не само те трябва да се носят, ръцете и повърхностите трябва да са чисти. Клиничните оплаквания са доста разпръснати - от горните дихателни пътища, долните, стомашно-чревният тракт, каза още специалистът.

"Когато започна епидемията в Ухан си казах какво толкова един грип, няма да се затвори света. Но, когато вече сме работили един месец с този вирус, мога да кажа, че е много тежко. Вирусът изяжда със зъби белия дроб. Заболяването се влошава рязко“, сподели доцентът.

Според него възрастта е първият фактор, ако има заболявания - онкологични, диабет - веднага в болница. При младите също трябва много да се внимава кога да се потърси лекарска помощ. Вирусът оставя тежки последствия и най-вероятно човек ще си ги носи цял живот. „Това видях с очите си ", каза Попов.

По думите му той си спомня всеки пациент. "Аз се грижа не само за хората в болницата, но и тези които са вкъщи", подчерта лекарят и добави, че му става наистина много мило, от някои жестове на пациентите.

"Не съм видял респираторни заболявания, които да циркулират през лятото. Надявам се така да стана и с този вирус, но да не се появява през зимата, както се случва обикновено", каза още доц. д-р Попов.

"Работи се за ваксина, но ако я има - то се губи много време при изпитването им. Няма как да се прескочат тези етапи", категоричен бе още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай