Потресаващо! Какво се случва с тежките ковид случаи в болниците

Над 90% от пациентите, достигнали до изкуствена белодробна вентилация, умират

Потресаващо! Какво се случва с тежките ковид случаи в болниците | StandartNews.com

Оцелява само един от общо 10 интубирани заради най-тежки симптоми на ковид. Смразяващото признание направи пред Нова телевизия началникът на ковид реанимацията на УМБАЛ „Медика" в Русе д-р Милен Шопов.

„Имаме 46 реанимационни легла и само едно е свободно. Не се очертава през следващите два дни да бъде освободено друго. За да стане това, трябва някой или да оздравее, или да почине“, добави той.

Много се надявам да не избирам кого да приема и кого да върна, ако дойдат двама пациенти в сходно състояние, сподели д-р Шопов. Пациентите са с равни права, но който дойде първи, ще бъде настанен, добави той.

„Пациентите ни са приспани медикаментозно. В унесено състояние са, като апаратите в зависимост от дихателната недостатъчност на хората, могат да поемат изцяло функцията на белия дроб или да я заместят частично, ако болният има запазено някакво дишане“, обясни той.

За съжаление двамата пациенти до мен се обдишват със 100% кислород, което означава, че почти не им е останал бял дроб, т.е. здрава белодробна тъкан, съобщи Шопов.

Колкото и да са добри апаратите, при някои пациенти не се постига добро кислородно насищане и бавно състоянието им продължава да се влошава, добави той.

„За съжаление над 90% от пациентите, достигнали до изкуствена белодробна вентилация, т.е. интубирани, умират. Не ги убива интубацията, а те са достигнали до толкова тежка дихателна недостатъчност, че се налага да бъдат интубирани, за да им бъде удължен животът или да се направи опит за лечение“, изтъкна лекарят.

„В момента нямаме нито един ваксиниран пациент. До този момент в нашето отделение е имало двама имунизирани, като единият твърдеше, че се е ваксинирал в Германия, но не е показал никакъв документ за това. За съжаление той почина. Вторият, който е ваксиниран, е 66-годишен с много придружаващи заболявания. Той оцеля“, каза д-р Шопов.

„Единственото спасение е повсеместна ваксинация. Не мога да кажа дали да е задължителна или доброволна. Трябва да последваме западните европейски страни, от които толкова много се възхищаваме“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай