От бързите тестове пламна заразата в "Иван Рилски"

Това обявиха медицинските лица в болницата

От бързите тестове пламна заразата в "Иван Рилски" | StandartNews.com

Четирима пациенти  са диагностицирани с коронавирус в УМБАЛ Св. Иван Рилски в София. От болницата излязоха с официално съобщение до медиите, че 12 от медиците им също са с установена зараза.

Първоначалният източник на вируса е пациент с левкемия, който е развил по-късно пневмония

Той е бил изследван за коронавирус с бърз тест, който е дал отрицателен резултат и не е бил изолиран.

По процедура в рамките на няколко дни се прави втори бърз тест, който дава също отрицателен резултат. Но пациентът се влошава и на 17 април му е направен трети тест, който дава положителен резултат.

"Какъв тест да бъде направен - PCR или бърз за коронавирус, се прави по преценка на лекуващия лекар през определен период, в случая на пациента със симптоми е била предписана антибиотична терапия", обясниха от "Иван Рилски". В момента състоянието на пациента с левкемия е по-тежко и е той е поставен на апаратна вентилация.

Заради това на следващия ден са изследвани всички медици, които работят в Отделението по хематология и онкология, където е лежал болният пациент, както и пациентът, който е бил с него в една стая.

След всички извършени тестове на пациенти и лекари в двете отделения - равносметката е 4-ма пациенти с коронавирус и 12 положителни медици. Всички медици са поставени под домашна карантина, заедно със своите семейства за 28 дни, а двете отделения са временно затворени за прием на нови пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай